2023-12-18
继上个月食过地中海菜之后,喺未去旅行之前,要喺retreat night揾揾旅行感🧳 今次拣咗间新开嘅黎巴嫩菜餐厅𝐑𝐔𝐄 𝐃𝐔 𝐋𝐈𝐁𝐀𝐍🇱🇧 梳化、咕𠱸上面嘅图腾图案相当吸引我眼球🤩 装修好有黎巴嫩花园嘅感觉,整体嘅环境、食物都好打卡able📸 食物又高质,值得再访💕➿ 𝑴𝒐𝒖𝒕𝒂𝒃𝒂𝒍 茄子蓉 配烤饼 ($94)茄子蓉会比鹰嘴豆泥水状啲,味道都几特别😋 有烟熏茄子🍆嘅味道,混合中东芝麻酱同埋橄榄油,又有几粒红石榴粒带起少少酸味,系个几开胃嘅前菜👍🏼 店员仲问题我哋,彼得包同nachos唔够食,可以再嗌,$10/兜咋💁🏽♀️➿ 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑶𝒄𝒕𝒐𝒑𝒖𝒔 香烤八爪鱼 ($198)对上一次食烤八爪鱼系喺BlxHouse,橄榄油嘅成份多啲,同埋贵啲💸 我觉得呢度嘅烤八爪鱼🐙 味道酱同埋口感上,都处理得恰到好处👍🏼 有口感,又食到八爪鱼嘅鲜味,想再encore😆➿ 𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑺𝒉𝒂𝒏𝒌 中东经典慢炖羊腿 ($248)羊腿又系必试的🌟 一切开羊腿,软腍而一丝丝嘅肉质,食得出慢炖嘅功架,带微微羊膻味~ 仲有少少意瓜、薯蓉🥔做伴菜~➿ 𝑳𝒆𝒃𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩
➿ 𝑴𝒐𝒖𝒕𝒂𝒃𝒂𝒍 茄子蓉 配烤饼 ($94)
➿ 𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑺𝒉𝒂𝒏𝒌 中东经典慢炖羊腿 ($248)
➿ 𝑳𝒆𝒃𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒓𝒊𝒐𝒄𝒉𝒆 黎巴嫩法式多士($98)
同港式嘅有几分相似~ 不过黎巴嫩嘅西多厚得多,外脆内软😋 上面嘅椰枣蓉又几似红豆蓉,整体唔会太甜~
➿ 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈 米布甸 ($88)
第一次食米布甸🍮 比想像中流质啲,食到粒粒饭粒🍚 好特别,叫铁饭脚形容下味道,佢话食到一种东南亚味🤣
➿ 𝑷𝒆𝒑𝒆𝒓𝒎𝒊𝒏𝒕 𝑻𝒆𝒂 ($58)
茶具实在太高雅喇😍 花茶带微微酸味,消腻一流✨
原来不定期有肚皮舞表演添💃🏻
推介钟意食特色菜嘅朋友🌟