2019-05-09
最近喺网络上见到有间中式酒楼做点心放题。日式放题,韩烧放题我就听得多,中式点心放题就未试过!啱啱呢个weekend就约埋男朋友一齐去试下,而家上环分店星期一至日都做紧午市$148两小时任食。当然,除咗任食,本身普通午市饮茶有继续做嘅,而且听闻利宝阁嘅点心都唔错。当日去到门口都几人头涌涌,好彩呢到地方大有好多枱,所以10分钟都唔洗就可以入座。放题款式至少50种,点心/煎炸焗点/肠粉/特色粉面饭/大排档小食/健康蔬菜/小食/甜品好多种类,仲每位赠送原只鲍鱼酥同花胶灌汤饺。个人认为呢到既食物味道确系唔错,但可能刚刚试做放题形式冇耐,少不免会有漏单情况,不过同侍应讲声漏左再入,佢都地会帮忙尽快跟番俾我地,不过呢类少问题随住时间同经验累积都系容易改善得到嘅。💪🏻呢餐我觉得最推介既系原只鲍鱼酥/花胶灌汤饺/XO酱煎肠粉/苹果叉烧酥/蒸肠粉/烧卖,呢几款我地都有重复叫,其余点心都好好味。⭐原只鲍鱼酥 : 鲍鱼烟韧弹牙鲜味,酥底香脆松化。⭐花胶灌汤饺 : 个汤我都饮到一滴不漏,好鲜甜!灌汤饺好饱满足料。⭐XO酱煎肠粉 : 重口味之友必点推介,浓味但唔咸。⭐苹果叉烧酥 : 呢个我好钟意食呀!叉烧馅甜甜地
日式放题,韩烧放题我就听得多,中式点心放题就未试过!
⭐养颜贡枣糕
⭐萝卜金钱肚