2017-05-04 2244 浏览
庆祝小妹揾到新工决定辣一辣~ 虽然唔系无辣不欢,但对麻辣火锅绝对系来者不拒 而且呢间火锅店系大陆好‘火’, 之前北上系深圳都食过一次,味道和辣度都相当不错 (当然大陆版价廉得多,是否物美不敢肯定),所以去呢间CWB分店前都好期待!入到去见装修唔错,铺面唔大但空间感不错,可以坐得舒服。冷气亦十分充足, 唔怕食到成身汗!例牌叫了个鸳鸯锅,净煲底都$218啦,得三数块粟米,清汤底入面有大大猪骨,感觉好似真系由呢旧大猪骨熬出黎咁,辣底有无数辣椒干/花椒/大蒽,越食越麻越辣 加上热气腾腾,我要喷火啦!(利申:平时食谭仔食小辣﹣中辣)滑牛肉:用左颇多’茨‘,想制造滑嘟嘟既口感... 小妹觉得一般般,都系加多D钱叫番肥牛好过。牛骨髓:无乜味,纯粹想食佢既口感虾滑:推介!几好味,料都几足。加入去辣底真系好鬼正因为吸晒D辣~迷你燕饺:都推介!虽然饺既馅好少(因为好迷你),燕皮几滑几好味,当然都系因为煮左辣底~莴笋块:几甜,新鲜。秋葵:个人喜好, 觉得好似食左佢就会健康D 减低罪疚感xD鲩鱼片:望落好似好薄切得好靓,碌三四下就食得,但鱼刺太多,更切断左隐藏系鱼肉度,要食得好小心...肉质一般。红薯粉:好味

牛骨髓:无乜味,纯粹想食佢既口感

莴笋块:几甜,新鲜。
秋葵:个人喜好, 觉得好似食左佢就会健康D 减低罪疚感xD

红薯粉:好味~煮耐左都无痴底,好烟轫~

山渣饮品:类似酸梅汤,可以消消滞。

Overall份量偏少,不过都有好处既就系人少少可以叫多几款食,但都要顾住个荷包㖞。同埋如此红油真系唔知边度黎,间唔中试下好啦。食完全身都系‘边炉味’, 唔知有无人发明一样喷完会无晒油味既喷雾呢?
鸳鸯锅
2017-04-28