2016-11-10
一入秋冬季节最唔惯就系日短夜长下午五点几个天已经好黑,黑到好似夜晚,成日觉得要快D番屋企咁。又咁岩呢两日有季候风,特别寒,只不然又谂起韩国菜。同朋友行在利东街,树木闪闪发光,微风阵阵,手拖手其实冬天咁样最浪漫。见到新开呢间韩国菜bistro seoul,一于试试,装潢新颖有趣,墙上都痴晒韩国好钟意个d金色铁餐具,餐厅有两层,座位都尚算宽敞。坐低之后,店员都好细心,马上送上热茶同前菜。点菜后,更有位职员前黎介绍一支自喜香,俾左一小杯我地试。泡菜日日都有,另外两个就定期更换。呢个系菊花酒,酒精度有15加左米落去发酵,带有少少花香,入口算清甜。第一次饮蒸馏后上面个层清d既酒精,入口甜d之后第二杯就轻轻摇晃底下米糊,酒味酸味又多少少但整体黎讲,我觉得女仔都好岩饮泡菜薄饼$68热辣辣好好味,带微香辣既泡菜味粉浆厚薄适宜,配埋弹牙既鱿鱼同虾,一流如果觉得heavy,可以配火箭菜一齐食,都好夹。传统五色石锅饭$98呢个系店员推介,话系多款中,饭会最热既一款果然好多饭焦,同埋有专业既店员帮忙捞,好匀同平均啖啖都有伴菜,各种口感既交流!个饭跟个清清既鱼蛋萝卜汤,唔错!韩牛伴杂菇$228个牛肉系韩牛,去过
又咁岩呢两日有季候风,特别寒,只不然又谂起韩国菜。
见到新开呢间韩国菜bistro seoul,一于试试,装潢新颖有趣,墙上都痴晒韩国好钟意个d金色铁餐具,餐厅有两层,座位都尚算宽敞。 坐低之后,店员都好细心,马上送上热茶同前菜。点菜后,更有位职员前黎介绍一支自喜香,俾左一小杯我地试。 泡菜日日都有,另外两个就定期更换。 呢个系菊花酒,酒精度有15加左米落去发酵,带有少少花香,入口算清甜。 第一次饮蒸馏后上面个层清d既酒精,入口甜d
之后第二杯就轻轻摇晃底下米糊,酒味酸味又多少少
但整体黎讲,我觉得女仔都好岩饮 泡菜薄饼$68
热辣辣好好味,带微香辣既泡菜味
粉浆厚薄适宜,配埋弹牙既鱿鱼同虾,一流
如果觉得heavy,可以配火箭菜一齐食,都好夹。 传统五色石锅饭$98
呢个系店员推介,话系多款中,饭会最热既一款
果然好多饭焦,同埋有专业既店员帮忙捞,好匀同平均
啖啖都有伴菜,各种口感既交流!
个饭跟个清清既鱼蛋萝卜汤,唔错! 韩牛伴杂菇$228
个牛肉系韩牛,去过韩国都知牛肉系韩国系贵重既食材。
肉香之余有嚼头的,配埋简单既杂菇已经好滋味
用生菜同芝麻菜做底,擦豆酱,再放上牛肉,包住一齐食,集合一起:) 石头锅年糕伴雪糕$68
好得意个年糕就似米糕咁,庆住上,冷热交融好奇妙 五味子奶冻$62
个奶冻奶味好重,本身就咁食都好好
配埋酸酸甜甜既五味子酱都好夹
不过我觉得用个碟胀卜 卜上会视觉效果靓d! 一人350度,有饮品 甜品,抵