2016-07-06
突然饭聚,麻甩素颜返工碌到场 ﹗朋友仔好想食酱油蟹,我就决定试水刺啦 ﹗朋友仔迟迟未到,称旺角劲塞车有点阻滞呢 ﹗虽然订左七点半,依家刚才七点,我都系上去坐住等及研究 menu 先喇。佐敦酱缸既酱油蟹虽然非常美味、大只、爆膏,但地方实在太细,坐到顶手顶脚、迫迫夹夹好唔舒服,而且服务麻麻地。要有冒险精神,发掘多一点好去处呢 ﹗地方宽敝又密度低,空气流通、抽风又好,完全感觉唔到大油烟或污浊气味,环境真的不俗。侍应们都是操外语呢,只是懂一点点广东话,大多以韩文或英文沟通。估唔到水刺有大量传统韩国料理,部份款色仲好少见添 ﹗反而烤肉选择就比较少,贵精不贵多。料理样样都试啊,今晚两口子饭聚,不能叫太多,要慬慎一点,唔想浪费,好头痛呀。虽然朋友仔还未到达,但我已心里有数要点什么菜了 ﹗高质烤肉仲劲多料理,唔系一味烧烧烧,酱油蟹、水刺顶级牛肋骨、腌龙虾、特选黑豚柳、豆腐黑鳕鱼辣汤、冻豆浆面。今晚我两为酱油蟹而来,当然主角系蟹呢,酱油虾、鲍鱼都要三天前预订,无缘一见。朋友仔不食牛,我唯有自己一个担起一整份顶级牛肋头啦,正呀,哈哈 ﹗叫碟特选黑豚柳比朋友仔,再加多只龙虾。当然要饮汤,水冷面食过多次,见有
叫碟特选黑豚柳比朋友仔,再加多只龙虾。当然要饮汤,水冷面食过多次,见有季节限定冷豆浆面当然又要试。食住先,睇睇份量,唔够就再添啦 ﹗
玄米茶,饮过最好饮既玄米茶在这里,香纯甘香无穷,呷第一口既时候真的彷如听到叮一声呀!何解那么可口?惊喜万分 ﹗
叫壸米酒开开胃先,但朋友仔唔多欣赏酸酸甜甜既味道,层经有其他朋友形容为洗米水呢。其实因为唔想太快醉,所以无叫一向饮开既真露烧酒之麻。
韩式 5 小碟:牛肉球,好有趣,我还以为系猪肉狮子头添。普通腌过的免治牛肉做成球形蒸熟再放凉,咬落肉松一粒粒散开,机搅肉酱效果。带甜豉油味道,牛味不太出令我有所误会呢,整体算满都不错,我成旧食晒。
酸萝卜,爽脆又够酸,醒神醒脑、活力充沛,咬多两条先。芝麻菠菜,爽甜又多汁,赵到索索声,咸香出众,芝麻味倒不太食到。赤豆,非常得意既质感,豆类居然咽咽韧韧,跟红豆味道几乎一样,微甜清爽不呛,为何我食到有点奶味呢?
自家腌泡菜,香辣甜酸浓厚,非常独特好味,放系酱油蟹紫菜捞饭塞入口,好食到打冷震,停唔到口!净食泡菜酸辣香甜有齐,多汁美味。
酱油蟹配紫菜饭,万众期待今餐既主角酱油蟹隆重登场 ﹗音乐奏起,用热烈既掌声衬托,侍应缓缓优雅地将酱油蟹放下。我系订位时已留定一客两只,免得出什么意外,突然卖晒就死喇。试过系红磡韩烤兄弟食酱油蟹,侍应妹妹会帮我拆晒肉连蟹膏捞埋个饭送上架,服务热情周到,我直头想揽住妹妹黎钖呢 ﹗
蟹既呎码似乎细了一点,蟹膏亦少了一点,虽有点失望,但食先讲啦 ﹗当然先品尝蟹膏,蟹肉不用紧张,随后就到您喇。将白饭跟紫菜捞匀,放饭到蟹盖上,便可蟹汁蟹膏混为一体即狠狠地扫入口中 ﹗
甘甜鲜味滑滑蟹膏拥著饱满紫菜饭粒,咸香清爽芳香,各种味道跟质感撞得精采绝轮,复杂多变得难以形容,总之系太过好味喇 ﹗消灭完蟹膏后,即刻到蟹肉 ﹗将所有蟹肉挤到紫菜饭粒上,大量黏黏滑滑蟹肉跟饭粒融合,水润滑滑蟹肉鲜味冲击著味蕾,可口极致 ﹗
我想将味道再推到更高层次,就让自家腌泡菜温柔地躺在蟹肉紫菜饭上,碌入口中。甘甜咸香辛辣微酸,爽嫩脆弹滑黏,咽韧软棉,打得火热 ﹗整碗饭被我清得一粒都无剩呢,好好好好味呀 ﹗
豆腐黑鳕鱼辣汤,我最爱饮热腾腾既汤,中、西、日、韩、泰、法、意、等等,都要叫个汤黎暖暖胃之得。劲热石锅盛著靓汤送上,各式各样既材料装得满满,份量十足 ﹗
沙蚬、豆腐、萝卜、大蒜、金菇、黄帝菜、红椒、等等,包罗万有。嗒啖热汤,非常香辣而浓郁既味道,还散发著丰富鲜鱼香气。黑鳕鱼肉滑弹味道有咬口,厚厚的像斑球一样啖啖啖,鱼皮黏而弹,好味啊 ﹗
腌龙虾,好似无咩野食咁,黎多只龙虾之得。居然系酱油腌龙虾添,无紧要,试试。酱油咸香霸道略重口味,幸好烧得爽弹而保留龙虾鲜味,除左咸左少少外,好好味 ﹗
水刺顶级牛肋骨,不想独自快乐,但朋友仔唔食牛的呢,我唯有一力承担 ﹗ 重份量切得厚厚,颜色鲜艳又润泽,脂肪纹平均又幼细,一睇就知好野黎㖞 ﹗
平时食据扒、打边炉食牛只要 3 成,不过韩牛要食 5 成或以上,熟一点带令牛味更浓更突出。先黎啖原味,牛脂丰富牛味浓,肉质软棉棉好 soft 啊,好舒服 ﹗沾上烤汁添上一点清爽味道,又可以减轻油腻感,能够食得更多呢 ﹗整碟牛都系我一个包办,好食好食 ﹗
特选黑豚柳,唔系吹水口轻轻,坚系特选高质黑豚柳啊 ﹗一试便知龙定虫。烧到表面燋香微脆,入口外脆内嫩,劲弹牙劲 juicy ﹗肉汁澎湃,一咬激射,肉质有嚼劲,猪肉甜味出众,非常高质。
水刺顶级牛肋骨、特选黑豚柳,好多肉啊 ﹗烤肉正到痺,开心死我 ﹗但朋友仔都已经好饱了,只能试几片黑豚柳,其他都要让我处理喇。
夏季限定冻豆浆面,最初坐低已经非常好奇,好想试新野呢,我依家已经八九成饱,唔理咁多,叫左先算 ﹗跟一小碟砂糖咁有趣既?浅呷一口豆浆先,好咸呀 ﹗估您唔到会系咸豆浆,而且系劲咸啰。加一半砂糖试试,依然好咸。将全部砂糖落晒,但完全中和唔到咸味,味道变得更怪。
时令韩国传统冻豆浆面完全食唔惯,重咸味重芝麻味豆浆有趣搞笑,硬食左两小注始终顶唔住,无奈地要成碗放弃。冻豆浆面极咸,就算倒左成碟砂糖都唔掂,劲重芝麻味。但侍应哥哥话有花生酱的,但我完全食唔出啰。
今晚丰富晚餐多谢 $1600,但朋友仔投诉我食得贵,乱花钱呢 ﹗知道喇,我会节制、节俭一点架喇,今时唔同往日一个人麻。