2022-07-09
“初见”一间有初恋感觉名字的餐厅,就像是初次见面约会的地方。好耐之前听过呢间餐厅名已经想黎食嘢,终于都有机会黎食喇。“初见”系一间比较平民化嘅日式餐厅,一入门就觉得楼底好高,感觉简约舒服。近门口位置有个Bar枱,寿司吧同水吧位置上面有个装满日本清酒嘅架,天花有树枝做装饰,最入corner 有幅假叶墙啱打咭用。呢度最出名就系”初见香草吉列牛” ,当然要试下。另外,我地叫咗”野菜豆腐锅”同三文鱼刺身。“初见香草吉列牛” - 石烧牛,客人可喺石火炉上因应自己喜欢的生熟程度将牛烧熟。呢度用上优质澳洲或美国牛小排,配上流心蛋同日本珍珠饭,份量十足。厚切牛块用香草包住,肉质香嫩多汁,只需煎到半熟就已经有外脆内嫩嘅效果。“野菜豆腐锅” - 好丰富的野菜锅,再加钱转配礸岐乌冬,个人好喜欢。材料新鲜,用咗日本椰菜同豆腐,再加上鲜冬菇、金菇、蒟蒻、芋丝,只需几分钟,成个锅已经好清甜。本臭想食埋寿司,但怕食唔晒,所以最后只系叫咗碟三文鱼刺身试下。刺身大块厚切,一啲都唔吝啬。颜色尚算鲜艳,位置应该系鱼腩附近,食落有微微嘅油脂味。$45/4块,抵食。整体服务同食物质素都不俗,价钱唔贵。呢度食物款式好多,吉列牛同
整体服务同食物质素都不俗,价钱唔贵。呢度食物款式好多,吉列牛同不同嘅锅类,仲有拉面同burger。下次再黎要试埋佢嘅寿司同大板烧风味burger先得。