2016-03-21
行完山揾个地方医肚先,传闻粉岭群记猪手好得,撞啱今日有地头虫文廸姐系度,就跟住佢去揾食啦!咁晏可能咩都卖晒无野食架㖞,去到先算啦。装潢保持几十年前古色古香,老面店架局,灯光暗暗,挂场风扇、天花吊扇、折櫈、牛角扇、不设冷气开放,果真好有风味!初战群记,太晏无猪手喇,河粉卖晒、牛卷卖晒,所以唔洗等位一到就入坐添。只有猪手、牛丸、牛腩、牛肉炸卷卖既群记,唔食牛就只有猪手了,连猪手都无就食净粉面啦!牛腩牛丸面走葱,牛腩碎麻麻地,干鞋又多肥膏无咩肉食,豉油味重而浊,唔多喜欢。小牛丸 good 㖞,细细粒容易食,手打丸质地幼滑,淡淡牛味不算浓,肉汁微微还可以。清清的汤底,幼面平庸普通挂上汤汁都蛮满意。辣椒油非常独特,香浓而不辛辣,浓厚面酱味道带甜味。一小碗面我要用上两大羹已够喉呢,自助添油。刚刚辣油沽清撞上侍应姐姐亲手调制呢,原来唔系一早调好,见姐姐将辣椒渣跟其他不知名酱油混合就完成喇。不明白何解如此质数日日大排长龙呢,一定要黎会一会佢既猪手先得!
辣椒油
牛腩牛丸面走葱