2020-01-16
元朗地胆朋友话佢舅父以前专登揸车入黎买粥食,所以我哋闻风而至……外面招牌同帐篷都印有新记呢个名,所以唔难认。入到去见到枱面有店铺历史,加上部份食物嘅图,见到想嗌晒佢。店员为我哋带黎一张QR code,话可以试下自助点餐,估唔到老字号都咁高科技……最后系朋友嘅呼唤下,愈叫愈多,差啲叫到覆盖晒个画面。酥炸鱿鱼须 $49虽然色泽深色咗d,但无损鱿鱼须嘅口感,咬落去感觉鲜嫩,配喼汁入口更佳。煎虾米肠 $33有别于其他地方(酱同肠分开摆),呢度系酱系碟底,令到虾米肠沾满香浓嘅花生酱。加上虾肠煎得够脆,呢碟食到停唔到口,亦系我重点推荐!XO酱炒萝白糕 $49XO酱好入味,同时萝白糕好有咬口,香浓惹味。贵妃鸡猪润粥 $57附近嘅客人都有叫贵妃鸡,咁无理由去到粥店唔叫粥,又无理由有双并唔加多些少钱试埋猪润,所以我哋就点咗呢个粥。猪润爽滑,同个粥好夹,而粥底吸收咗鸡味,对于甚少食粥嘅朋友亦无反感。豉油皇炒面 $26性价比高,色香味俱全,面身够干,入口有阵阵酱油香。食到好饱,下次试埋其他款式!
外面招牌同帐篷都印有新记呢个名,所以唔难认。
入到去见到枱面有店铺历史,加上部份食物嘅图,见到想嗌晒佢。
最后系朋友嘅呼唤下,愈叫愈多,差啲叫到覆盖晒个画面。
酥炸鱿鱼须 $49
煎虾米肠 $33
XO酱炒萝白糕 $49
XO酱好入味,同时萝白糕好有咬口,香浓惹味。
贵妃鸡猪润粥 $57
豉油皇炒面 $26
性价比高,色香味俱全,面身够干,入口有阵阵酱油香。
食到好饱,下次试埋其他款式!