2018-06-13
约朋友去荃湾食饭倾计,朋友选择左呢间日式fusion餐厅..我地都未食过,所以今晚黎试下佢。呢度唔似传统日式餐厅,入面有好多木,最入面仲有一幅植物墙,感觉好开阳好舒服。话说两个大食妹见到餐牌咩都想试,最后叫到成台𩠌.....本身坐系角落既双人台都唔够位放我地点左既野食,店员见到既时候,就好好礼貌噤帮我地转去坐四人台。我地嗌左个石烧吉列牛,仙气寿司拼盘,呢两个主菜都转左跟餐,有多个汤同埋刺身。另外小食仲嗌左鸡翼、薯饼、一口芝士。先讲左加钱转餐既汤同刺身先~我点左面鼓汤,朋友点左佢地自家制既南瓜汤。两个都好饮,我个面鼓汤无其他餐厅噤浓味,入面有好多海带同葱,虽然简单但个味噌既味道就岩岩好!朋友个南瓜汤好浓,好香南瓜味,但又吴会太杰身同太重忌廉味!刺身有两款唔同既鱼,好新鲜!主菜:石烧香草吉列牛拼溏心蛋 有得自己系个铁板上面烧系好开心既一件事~烧到自己钟意既生熟程度就可以点个酱再配埋饭食。呢个牛好好食,因为佢外面有层香草面包糠系度,烧到块牛熟之后食落会食到个边边好脆,牛肉好林,再点埋个味噌酱,一流!仙气寿司拼盘呢个寿司上面样样野都好新鲜,个海胆寿司嘅份量又多,虾又大只,加上碟寿司上枱𠮶时好吸
话说两个大食妹见到餐牌咩都想试,最后叫到成台𩠌.....
本身坐系角落既双人台都唔够位放我地点左既野食,
店员见到既时候,就好好礼貌噤帮我地转去坐四人台。
另外小食仲嗌左鸡翼、薯饼、一口芝士。
先讲左加钱转餐既汤同刺身先~
我点左面鼓汤,朋友点左佢地自家制既南瓜汤。
朋友个南瓜汤好浓,好香南瓜味,但又吴会太杰身同太重忌廉味!
刺身有两款唔同既鱼,好新鲜!
主菜:
石烧香草吉列牛拼溏心蛋
有得自己系个铁板上面烧系好开心既一件事~
烧到自己钟意既生熟程度就可以点个酱再配埋饭食。
仙气寿司拼盘
呢个寿司上面样样野都好新鲜,个海胆寿司嘅份量又多,虾又大只,加上碟寿司上枱𠮶时好吸睛
到小食:
酿鸡翼双拼
- 明太子酿鸡翼: 味道偏咸,几惹味,钟意食浓味野既应该会好钟意。
- 炸芝士饺子酿鸡翼: 入面唔系好感觉到有芝士,不过我同朋友都觉得呢款好食d,入面个馅浸味同鸡翼好夹。
炸和风一口芝士
炸和风金栗薯饼
题外话~
餐饮加左波子汽水~食日本餐有得饮波子汽水系童年回忆~
呢餐我觉得有D贵..因为两个大食妹嗌得太多野.. 不过总括黎讲,系抵食既~
今餐食得好开心!!