2017-07-03
一行4人经朋友介绍黎到呢间位于红磡祟洁街既原味栈,地点有点隐闭, 唔系朋友带黎会唔识路,去到先见到原来就喺加太贺附近。讲到加太贺,回忆都番哂黎,n年前男朋友都带我去食过一次。不过anyway,原本未入餐厅, 以为系食小菜呢,因为见到menu都有唔少中菜选择…不过我地今日系黎食火锅。餐厅唔算好大间,但位置都几阔落。入到去坐低就拣左个店员推介既胡椒海虾鸡窝,,想试下海鲜混搭鸡煲感觉系点。除左海鲜同牛唔系食,其他配料都可以任食,$208/位,只系睇价钱黎讲, 如果加埋海鲜拼盘都算抵食火焰鱼/猪手骨/海虾鸡窝+海鲜拼盘(人头份)+安格斯手切肥牛片(人头份)+任食配料(画纸仔)$208/位,9点半后 $188,仲平啲。汤底无论加几多次都一样咁浓,好入味, 感觉好足料而且值得一赞嘅系,海鲜拼盘按人头俾,有龙虾、蟹、虾、蚌、鱼片,材料新鲜。特别系龙虾、蟹,分开一半仲郁郁下,肉质好丰富又弹牙海虾就同出面既差唔多。鱼片我本人就唔觉得好腥,都好滑,口感几好!只系好多骨, 但朋友就话有啲腥了, 所以如果怕腥/多骨就唔好试,因为唔系一般出面食既脆肉鲩咁脆口。牛肉色泽平圴, 都算质素唔错,只可惜唔系任食,牛的话
汤底无论加几多次都一样咁浓,好入味, 感觉好足料
牛肉色泽平圴, 都算质素唔错,只可惜唔系任食,牛的话任食就要拣鲜牛片。
配料方面任食,就自行画纸仔,一般 火锅配料都齐,每次一份/半份,但留意佢地都执得几大方,写半份都俾得几多
爽口鱼旦唔爽口,有啲似粉头不过基本上出面食得到既火锅都系咁上下,无乜特别;反而墨鱼丸几弹牙,有手打果只感觉,我地主力食墨丸。鱼皮饺同芝士肠但只求顶肚即可,火锅配料就唔算好多选择,加上可能我地太迟入座,豆腐、杂菌等卖哂。
服务方面都几好啦,加上我地入座都有少少夜,客人唔多,姐姐都好主动加汤同埋问下食物质素
总括黎讲,环境同食物都几好,如果行开果面都系一个唔错嘅选择。