2018-10-14 230 浏览
见到推介有间南洋菜餐厅系加拿芬广场开张, 同友人三个人去试吓新野. 虽则星期五晚但唔难订位, 系楼下有两位著南洋衫的promoter 派Coupon, 原来玩游戏仲可以有半价. 我地点左两个前菜,一只黑胡椒蟹,再加佢主打既「龙虎烩」, 见个名咁得意, 而且玩个快GAME 就有半价, 好鬼抵, 所以试吓. 见餐牌话南洋菜原来系中菜分支, 以前的中国人到东南亚打亚居住, 之后留落唻将中菜改良, 加入大量香料, 所以亦都经想以海鲜入馔. - 试左个「冰镇苦瓜」加上桂花蜜, 又爽又甜, 一 D 都唔苦, 几得意- 叫左只「星州黑胡椒蟹」, 炒法好特别, 黑胡椒气味香浓, 唔似平时避风塘炒咁油, 又唔辣, 好好送饭. 平时食只咁大既蟹起码要6-700, 但系呢到系定价, 斤二重只系$368, 我以为自己睇错仲问佢地, 侍应话起码1.2KG, 有重无轻~- 呢个菜叫「四大天王」, 原来系四种菜蔬包括茄子, 秋葵等等, 都系香辣气味- 主角系「龙虎烩」, 即系有蟹有虾, 里面仲有鱼, 鲜鱿, 蛤蜊, 个汤好浓好鬼甜!佢仲有米线系里面, 不过我饮汤饮左三碗, 好坚。玩佢个网上GAME 然后POST 系

- 主角系「龙虎烩」, 即系有蟹有虾, 里面仲有鱼, 鲜鱿, 蛤蜊, 个汤好浓好鬼甜!佢仲有米线系里面, 不过我饮汤饮左三碗, 好坚。玩佢个网上GAME 然后POST 系面书就可以半价, 即系二百几蚊, 足四人份量, 绝对物超所值。
冰镇苦瓜
星州黑胡椒蟹