2021-12-03 608 浏览
之前睇过唔小强记米芝莲小食推介嘅报导,本身唔系港岛人较小机会嚟食。今晚天气冻又撞正喺湾仔区,就决定嚟试试佢嘅出品。嚟到强记应该无人会唔点佢嘅招牌腊味糯米饭(我估就算大热天时,应该都有不小街坊捧场)。糯米饭用料足,有齐腊/润肠、冬菇、腊肉。糯米饭粒煮得够爽又糯,唔会好湿身; 饭上面亦有油香。我简咗腊肠,原条上够诚意; 同埋听讲腊肠系香港制造所以食落无怪油味道。如果可以再加埋花生咁就Perfect 啦!香煎虾米肠粉,质数本身系唔错,但可惜肠粉面煎得唔够有点失色。另外呢度有D用南乳清汤去做嘅小食,我点咗鱼蛋同埋烧卖。两样食物入面,我都食唔出南乳味道 ; 而且口感太淋唔弹牙。新舖有新加小食,我点咗咖哩汁鱿鱼,咖哩汁比得唔太多所以食落水鱿鱼唔够味。

2021-12-02
  • 腊肠杂锦糯米饭