2024-06-29 207 浏览
今日西湾河放饭食晏,热鬼辣辣唔入太安楼了,记得惠康侧边有三间装修四正嘅食店,同事话食台湾嘢,就入咗“初遇”,里面座位/卡位宽阔,冷气好足,坐低就扫code点餐,样样都好似好好食咁。。。😊*蜜汁排骨卤肉饭 - $66*→ 👍 蜜汁排骨入味,非常有惊喜,调味带一点黑醋式甜酸而不抢过肉味,带极微酒香,肉质松化兼有少少弹牙质感,猪扒近乎无骨,外表带煎/炸微脆,分量十足,十分推介😋👍→拼配的肉燥味道好,扣分位系分量太少唔得体,喜欢吃可以独立叫肉燥饭$59,或省$4叫只叫蜜汁排骨饭算了($62)😂→半只卤水蛋黄8成熟,味道方面只能当配角。有酸菜配菜,拌饭开胃,珍珠米略嫌细粒,饭质正常。*古法慢煮焢肉麻辣拌面-$72*→上枱所见就系3嚿方形扣肉+拌面。面条拌上麻辣汁及肉燥,惹味好食。冇同排骨比较下,扣肉烹调恰到好处,调味正常,肥瘦相间扣肉带有猪油香,而不会感油腻。每个餐均配上紫菜汤,但紫菜汤落太多盐喇,希望店家可以考虑淡口啲,或俾食客自己加盐😊台式热奶茶只能少甜,又但系少咗都好鬼甜+好鬼甜,希望店家将来有多个走甜选择俾食客。整体感觉体验良好,上菜速度极快,食物也够热,可列为食堂之选。😊

*蜜汁排骨卤肉饭 - $66*

*古法慢煮焢肉麻辣拌面-$72*