2014-05-31 4126 浏览
約咗知心好友晚飯相約灣仔地鐵,一再追問去邊喥食佢就只係答到小妹: 地道韓國菜 (咁即係邊間叫乜名呢?) 終於穿過商場又兜過小路再轉入小巷先嚟到呢間 韓國館。撇除近年香港人喜愛嘅韓風潮,過去幾年喺澳洲留學期間亦特別鍾情當地韓國人開嘅食肆。一坐抵就有八碟前菜隨茶水奉上:其實小妹個胃真係超細,食完個前菜已經飽咗三分之一。冷盤我哋叫咗 <生牛肉>,侍應可以隨我哋選擇幫我哋撈混啲牛同埋配料唔駛我哋操勞。嘩!口感簡直係 A++ ,啲生牛肉絲放入口係仲有少少冰凍嘅,咬落去就有肉汁加剛才混合嘅調味料嘅味道同埋食冰沙嘅涼快口感!<生牛肉> 都幾大碟所以都夠四個人享用!之後再嚟埋個韓式年糕,都好好味㗎 (俾 <生牛肉> 矇蔽咗唔記得食咗個咩年糕喇… 唔好意思!)p.s. 小妹必定會再返去encore佢哋嘅 <生牛肉>!
每枱必定有嘅前菜~
 唔好意思!)
超好味生牛肉
韓式炒年糕
p.s. 小妹必定會再返去encore佢哋嘅 <生牛肉>!
题外话/补充资料: 地道韓國侍應都識少少廣東話,殷勤極有禮貌!環境好優雅,雖然有好多枱食韓燒但通風做得好好,食完飯啲衫唔覺有味。
2014-05-16
超好味生牛肉