2021-07-24
妈妈最钟意食中菜,今晚带咗佢去铜锣湾「探花」品尝精致高质中菜🥢店内环境装修以鲜花为主题,感觉好优雅,茶杯同餐具都好别致哦,啱晒女仔打卡影相餐牌上嘅食物选择都几多元化,有点心、小食、汤、主菜、蔬菜、甜品等等话梅汁车厘茄店员先送上餐前小食,新鲜红橙车厘茄用话梅汁浸泡,酸甜开胃好juicy紫云淮山鲜淮山因为浸泡过火龙果汁,所以呈鲜紫红色😆淮山口感爽脆,配上日式芝麻酱,感觉几fresh葱香莴笋丝加入左葱油一齐炒嘅莴笋丝,口感好清爽,带有微微葱香咸蛋黄竹炭萝卜丝酥饼一上枱已经有阵咸蛋黄香气扑鼻,酥饼外皮超轻盈酥脆,内里包着鲜甜萝卜丝同咸蛋黄碎,味道好match鲍鱼酥原只鲍鱼喺酥皮挞上面,口感弹牙~底下有炆得好入味嘅冬菇粒,配上香脆酥皮挞,几好食拔丝咕噜肉咕噜肉份量都几多,加咗菠萝同三色椒,颜色鲜艳,呈现拔丝效果,睇见都流晒口水呀!咕噜肉已经去骨,外脆内软,啖啖肉,佐饭一流古法炒红虾新竹米粉超幼细嘅新竹米粉,加咗红虾、韭黄、鸡蛋丝、芽菜等等一齐炒,炒得干身唔油腻,好有镬气,好好食呢!
话梅汁车厘茄
紫云淮山
葱香莴笋丝
加入左葱油一齐炒嘅莴笋丝,口感好清爽,带有微微葱香
咸蛋黄竹炭萝卜丝酥饼
鲍鱼酥