2010-05-19
我自己平时都喜欢间中饮下d凉茶, 汤水, 因为平时比较唔得闲, 都系间唔中返阿妈到饮下汤水. 但阿妈净系识煲老火汤, 好似有d单调. 寻日放工行过佐敦上海街, 见到有间新开张的凉茶铺, 我最初系比门口阵茶叶蛋香味吸引, 右未够钟食饭, 不如食小小野, 饮杯凉茶医下肚. 入到铺头见地方好干净, 灯光充足, 唔会好似一般凉茶铺黑妈妈. 坐低第一时间叫只茶叶蛋, 但同时间我比餐牌上的药膳炖汤吸引住, 我心谂呢d汤水阿妈平时好少煲, 不如试下啦. 问了老板, 叫老板介绍下有唛汤水好介绍, 老板话全部汤水有足料药材, 对我地呢d返写字楼单身汉最岩.老板向我推荐了一个补肾汤, 当汤来到时就知道老板无乱讲, 真的非常足料, 饮落同阿妈d老火汤的确唔同风味,入口甘甜, 有阵阵的药材味, 相信老板一定俾左唔少心机. 而茶叶蛋除了香之外, 色与味都好好. 老板还向我推荐了龟苓膏同凉茶, 佢话所有都系同出面有分别, 试过就知好野, 不过我仲要留肚食饭, 下次有机会先试下, 睇下系唔系同出面其他的唔同.