2017-07-24 561 浏览
星期六我大女又一次结业礼(真系唔明白点解依家嘅幼稚园点解会有咁多次毕业/结业礼),送左个大女返幼稚园准备好,同老公二人就到青衣城食个早餐先再去表演场地。我地本身打算食下粥咁,但老公话觉得天气好热食粥会好辛苦,所以就一路行下睇下有咩啱食。行下行下见到需要重新装修嘅东海重开,仲cut左部分出黎开左一间叫the story嘅西餐厅,眼见几得意就决定试下。门口放住一个柜,入要有唔同嘅包款可供外卖或堂食,闻到好香包味,有法包,贝果同muffin 等。老公叫左烤鸡扒炒蛋牛角包,估唔到又几靓,炒蛋够滑,烤鸡扒肉质够滑同多肉汁,但当然都系雪鸡扒啦,个汁系平时系快餐店食到嘅汁,我都食唔出系咩汁黎。牛角包好松软,皮亦够酥,牛油味够重。佢仲有几片沙律菜配芝麻沙律酱。我叫左个烟三文鱼牛角包,牛角包一样够牛油味同好松软,皮够酥,入面有蕃茄,芝士同烟三文鱼,烟三文鱼只得一片唔够喉,佢仲加埋配三文鱼嘅酸豆(capers),酸豆嘅咸酸配以有油香嘅三文鱼就刚好。咖啡杯好可爱,但咖啡就唔多够香啦。另外仲叫左个蓝莓bagel 比细女食,但对细女黎讲有点硬同干,不过都有几多蓝莓系入面,几香。但食落就唔多够味啦。另外觉得有趣嘅
烤鸡扒配炒蛋牛角包
烟三文鱼牛角包
热咖啡
咖啡杯好可爱,但咖啡就唔多够香啦。
蓝莓贝果
另外觉得有趣嘅系佢系餐厅中有一道门系连住东海酒家,所有热食都系由东海个边厨房煮再由侍应穿过度门再拎过黎上台,感觉好特别。但同时因为佢地要方便送餐,度门未必时时有关上,就会听到酒楼嘅茶客饮茶嘅声音,同埋会有人无视呢度门唔系出口而穿过离开。
烤鸡扒配炒蛋牛角包
烟三文鱼牛角包