2014-03-02 4350 浏览
同朋友有一段时间冇见,于是我popose去参观下pacific嘅旗舰店。pacific嘅旗舰店有别于一般分店嘅装修,整间店好似外国的coffee shop咁,走悠闲嘅路线。不过由于呢度系香港,始终都系有人多嘅问题,如果你只系饮杯咖啡,应该好难揾位。于是我同朋友就食下佢地嘅tea set,pacific有预留一个area俾食tea set嘅人,成件事有vip嘅感觉。佢嘅tea set好似英式下午茶,不过就只有两层,上层系甜点,下层系咸点。价钱都唔平,拍得住酒店嘅tea set,盛惠$258 for 2,包两杯tall suze咖啡。我叫左洛神花咖啡,老实讲有啲失望。因为佢只系将一杯latte同洛神花香油送到我面前…我唔expect只系咁(心里以为有一些花瓣喺面)不过加落杯latte有淡淡清香,但试一次就好了。另外tea set其实很不错,迷你汉堡包系用猪柳,整得几香口;牛角包松脆可口,配左一但酱不过我食唔出系咩味;至于吞拿鱼批味道较啖,但很松软。甜点方面,棉花糖macaron好得意,中间用棉花糖代替果酱,有外脆内软嘅双重口感;那个朱古力嘅条就甜到牙都软埋…水果(好似系)口感清新,不错;杏

甜点方面,棉花糖macaron好得意,中间用棉花糖代替果酱,有外脆内软嘅双重口感;那个朱古力嘅条就甜到牙都软埋…水果(好似系)口感清新,不错;杏仁饼薄薄的两片,岩岩好。

食物讲唔上好好味,价钱亦偏贵。(本来买一杯咖啡就已经系中产嘅奢侈品,哈哈!)所以真系试一次就好了。

我同朋友几个月冇见,一倾就倾左三个钟,好坐先可以倾咁耐,系吹水嘅好地方。
2014-03-02