2023-08-04
元朗各店清汤腩回忆(冇兴趣可以直接睇食评,不过元朗人睇完应该会有共鸣)元朗朋友仔应该对元朗清汤腩嘅历史有d印象。元朗清汤腩始祖,亦都系我最中意,最难忘嘅彪记,细细个放学同老母去食个阵,格离嘅麻甩佬一定系一个人叫两碗,一系边/肥腩米+腩河,一系腩河+净丸,个个都一定系连汤清哂,同埋就算几爆场都好,食客同伙记(太子女)都好有默契,嚟到快快手食完交翻张枱,太子女亦会留意有冇客差唔多食完,就帮排紧队嘅客落定单,预时间交比厨房,所以就算好多人帮衬都唔会等好奈,而呢种食店同食客嘅关系亦都好奈冇遇过。 其后彪记结业,重新装修后竟然开咗间叫“标记”,传闻系太子想攞嚟做,但老板唔想搞坏招牌唔同意重开,所以就用新名开舖。当然真相就无从稽考,一段短时间就永久结业了。但我印象标记同彪记味道相似,而呢种味道同牛气,贤记我形容系同一派。时间线唔太记得,当时传面世家杀出,又系主打新鲜清汤腩,所以我基本上冇住家饭食嘅话就系轮流帮衬佢地,想食炸野就去传面食腩米+炸鸡翼,想食清d就翻老家标记。其后,元朗得翻传面做新鲜清汤腩嘅时候,情况就好似tvb冇咗亚视咁,基本上可以话系越做越x屎。为求公平,我会尽快食多次传面再写食评,
时间线唔太记得,当时传面世家杀出,又系主打新鲜清汤腩,所以我基本上冇住家饭食嘅话就系轮流帮衬佢地,想食炸野就去传面食腩米+炸鸡翼,想食清d就翻老家标记。其后,元朗得翻传面做新鲜清汤腩嘅时候,情况就好似tvb冇咗亚视咁,基本上可以话系越做越x屎。为求公平,我会尽快食多次传面再写食评,希望佢有做翻好啦,不过都9成唔会,因为我后期都隔年挑战一次,每次都失望而回。
元朗清汤腩末落几年,直到牛气冲天出现。记得第一次帮衬,入到舖头立即闻到好浓郁嘅牛清汤香味,带轻微嘅鱼露味。碗爽腩河上到嚟,一定就先饮淡汤㗎啦,系彪记嘅味道。形容一下到底有乜咁特别。汤底第一啖入口会先系好浓嘅“肉香”,而唔系单单“骨香”,或者萝白味。而因为肉味浓过骨味,令到淡汤饮落,唔会好肥腻同滞口,饮完淡汤鼻腔会回翻一阵淡淡鱼露味,整体感觉就系“鲜”。同越南牛骨汤比,轻型清新一啲,冇药材同萝白嘅味道干扰,好纯粹嘅牛香。
腩就睇食咩位置,个人喜好爽>边>肥>普通腩,未食过嘅朋友可以想像下,爽腩系带胶质嘅,有一片类似牛筋嘅东西,薄膜咁包裹住牛腩肉,食落表面就啫喱状,带点弹性嘅筋膜,咬入去就系软霖嘅肉。虽然一碗面60几蚊有人会觉得贵,但我就觉得老板好有诚意,汤头质素高,牛腩份量亦比得好大方,作为一个食谭仔过桥米线都唔饱嘅人,牛气系喂得饱我嘅。而有帮衬开牛气嘅人都知,老板系十分有原则嘅,当日唔够新鲜腩就唔开门,厨房亦都系佢一人打理,所以外卖基本系1个半钟等起跳,依家香港又有几多咁有诚意嘅小店呢?不过鸡蛋入面挑骨头嘅话,我认为有一段时间,牛气汤头偏油,明显见到好多油脂系表面,同埋由送生菜转萝白,我觉得令到整体感觉off foc 同heavy, 萝白味浓会赶走口腔嘅牛肉味,相反生菜系吸尽汤汁,同时轻盈一啲。一般我食清汤腩都会成碗汤饮哂,但因为咁我就唔得啦。
后尾杂志嘅访问,老板都澄清系同彪记冇关系嘅。我亦都经历咗佢由凤琴街地舖,搬到横洲工业村专做外卖,再到水车馆街(牛气擎天)重开,再结业,再到贤记出现,真系百感交集。
食评
第一次食贤记系响旧舖,上手1523西餐嘅位置,入到去有啲惊讶,因为无论餐牌,定价,餐具设计都同牛气非常相似,而味道亦都系同我上面描述嘅差唔多。唔同嘅系,牛气辣椒油同彪记相似,虾干味道做胆,而贤记辣椒油系好重蒜头味嘅。前者海味香会提鲜,后者好容易盖过牛香味。第一次食可能都带住啲偏见,有比较有伤害,同样叫边腩,食落会起渣嘅。 今次系第二次再食,想睇下佢会唔会好似传面咁转用雪货,都欣赏目前仲坚持紧用新鲜腩。当晚比较夜帮衬,同埋伙记话依家冇得拣部位,咁厨师发办就更好啦,可以睇清楚餐厅出品水准如何。嚟到靓女话系牛面珠灯嚟,质地偏嫰,都唔错㗎。如果答到一啲筋膜位嘅话,整碗面嘅口感就会丰富啲。再赞多点就系贤记同牛气用嘅河粉质素都相当唔错,食落唔会碎湿湿,仲带轻微咬口。