2017-10-14 7920 浏览
话说前几日好友们whatsapp话好耐无见,系时候又要聚聚,难得好友约到,谂都唔谂就即刻应承啦!跟住其中一位食尽天下美食嘅朋友话带我地去观塘工业区一间日本餐厅到食。我谂下谂下观塘区仲要喺工业区嘅日本餐厅,而我位咁识食嘅朋友竟然会带我地去,心里面都有少少期待加少少好奇。地点唔算难揾,因为就喺近华嫂冰室嘅鸿图道附近一间叫--(响HIBIKI)嘅居酒屋,听个名真系几型!一入到门口,竟然有张美式桌球枱同两部掟镖机都几过瘾!餐厅环境亦好简约宽敞,座位间有距离感,私隐度十足,啱哂我地,另外真系有好多(响)嘅whisky喺度,赞!原来朋友一早已经点好左食物,逐位计!佢话已经第三次嚟呢度,唔怪得每位职员都同佢打招呼啦!就凭佢呢句都知道肯定系好嘢。小食响特色炸薯条呢个薯条好幼身再加上紫菜碎,好香口,再加埋佢地自家制特色酱,酸酸地,好开胃!唔错唔错!前菜响鱼子蛋沙律讲真呢个沙律配搭我都系第一次食,原来系注场师傅嘅秘制沙律!原来咁样配又真系好好味,好刺激到味蕾。赞! 串烧鸡翼用海盬烧嘅鸡翼,咸度适中,皮烧度好甘脆,非常香口金箔鹅肝大大件鹅肝配上苹果,好味!鹅肝煎到啱啱好,入口即溶兼好香口,水准极高!日烧大虾

小食
响特色炸薯条

前菜
响鱼子蛋沙律

串烧鸡翼

用海盬烧嘅鸡翼,咸度适中,皮烧度好甘脆,非常香口

金箔鹅肝

日烧大虾菠萝

大大只烧虾啖啖肉,好新鲜好弹牙!另外𠮶串烧菠萝,哗!仲好味,有若隐若现嘅虾味,出色!

响特级鱼生刺身

拖罗,三文鱼腩,油甘鱼腩,带子,甜虾五款
特别要提提拖罗同油甘鱼腩,肥美得嚟又极鲜,食完成口都系油。劲!

主菜

响特色大虾sobe配冷面

又一度特色小菜,可以将大虾用呢个整法再配冷面,果然新颖又好味,一啖虾,一啖冷面,味道特别!

日本海盐烧依比利亚顶级黑毛猪(两食)

贵为顶级黑毛猪,竟然有机会系度食到,真系有啲意外,先食猪颈肉条,哗,啲肉爽到呢,口感十足,正!
再食扒,又系另一番风味,肉汁鲜美,再加埋少少脂肪一齐食落口,超赞!

日烧斧头扒

件头十足嘅斧头扒,一落台都流哂口水,我地几个都第一时间食番件先,果然视觉同味觉都成正比,肉汁加肉质喺口里面咀嚼咀嚼,差啲汁都漏出嚟,再赞!

总结:朋友果然无介绍错,观塘竟然有间咁高水准嘅日本餐厅,价钱非常合理,有别一般日本餐厅,真心推荐。尤其系海盐烧依比利亚顶级黑毛猪,真心惊喜!当日餐厅嘅大大只老板在场同我地讲,真系咁啱得咁桥先有得食,话我地都几lucky.之后同老板吹左阵水,原来先知道佢对食系好有硏究,尤其系日本嘢,佢仲会定时过日本了解下一啲新款食材同菜式,咁有诚意,唔怪得菜式咁特别又有水准啦!之后我地几个吹下水,又过去打下美式桌球同掟下镖,过左一个好满足嘅晚上。睇真啲原来仲有间VIP房,可以坐到20-25人,我地几个一致通过开今年嘅Christmas party就嚟呢度啦!

• 响特色大虾sobe配冷面,斧头扒