呢晚和朋友庆生,今次系她提议去大盛屋食生日饭,于是我们一行三人,便来到这里食晚饭了。我去到既时候已经 7 点半,餐厅细细地,不过都好 full 啊,好彩朋友有 book 位咋。可能系年近岁晚,好多人都来这里食团年饭吧。儿童餐寿星女首先叫了儿童餐,最特别既系有个可爱既熊猫头饭团,而呢个饭团率先俾寿星女食左啦,她话里面有肉松,好好味㖞。甜虾寿司大大只甜虾味道相当鲜美,寿司饭软硬适中。蟹壳卷初头仲以为系好似紫菜包住饭和蟹壳咁既款,但上碟个阵至发现,外表好似加州卷咁样,咁样仲好啦,可以同朋友一齐 share。蟹壳脆卜卜得黎都容易咬烂,仲有面头那层蟹子,食落去𩙪𩙪声,都唔错啊。玉子寿司上面那块玉子,挺身得来,食落觉得暖暖地,入口却软得有即溶的感觉,还有少少烘过的沙律酱的微酸味,突出了玉子的甜味。刺身拼盘刺身十分厚切肥美、有三文鱼、带子、八爪鱼、甜虾、海胆、仲有我唔知乜名的鱼类刺身... 海胆还可以用附上的紫菜包住食,八爪鱼、带子和甜虾等味道十分鲜甜。牛油杂菇杂菇用牛油和黑椒炒过,感觉十分香滑又惹味,而菇都没有煮得过稔,都几好味。老板娘和侍应都相当友善的,尤其系当晚有朋友问附近某甜品店点去,老板娘

甜虾寿司
大大只甜虾味道相当鲜美,寿司饭软硬适中。
牛油杂菇
老板娘和侍应都相当友善的,尤其系当晚有朋友问附近某甜品店点去,老板娘教了我们点样行,真系好人。

今餐埋单好似系 400 零蚊,以食物的质素,我觉得好值啊。我们几个都话迟下再来!
2015-02-17
庆祝纪念