2020-01-18 159 浏览
去屯门蓝地朋友屋企玩,晚饭时想食日本菜,心谂咪要出返屯门市,估唔到原来蓝地都有日式餐厅。店舖座位唔算太多,估计约有二十枱,坐位宽敞,店入面有一张吧枱相信系寿司吧。打开餐牌不只有刺身、有寿司、有天妇罗还有一啲烧物同炸物……等。嚟咗小碟前菜,系炆煮牛舌, 牛舌很入味同时带点甜。蟹子沙律-蟹仔同埋蔬菜沙律嘅味道刚刚好,而且青瓜丝亦都很爽口。章红鱼8片刺身很新鲜,章红鱼本身鱼味较淡, 除咗点豉油wasabi之外,另跟咗一个酸汁配搭青葱姜蓉食,亦都另有一番味道。日式矶煮鲍鱼酱汁烩煮令鲍鱼有种酱香嘅味道,鲍鱼亦都好淋好有𡁻口。天妇罗盛-有虾4只、鸡髀菇、南瓜、矮瓜、番薯、洋葱, 天妇罗汁偏甜美味不错, 天妇罗炸得好干身。寿司叫了带子寿司、北寄贝寿司及盐烧四点(鲷鱼 三文鱼、玻璃虾、左口裙边)火炙盐烧令鱼油渗出,微微烧香味。服务员态度很好,常常帮我哋加茶,不时收走食完嘅碗碟整理枱面。

嚟咗小碟前菜,系炆煮牛舌, 牛舌很入味同时带点甜。
前菜

蟹子沙律

日式矶煮鲍鱼
酱汁烩煮令鲍鱼有种酱香嘅味道,鲍鱼亦都好淋好有𡁻口。

天妇罗盛
天妇罗🍤