2011-01-21 9 浏览
因好友生日, 朋友早已订枱, 无需等位, 室内暗暗, 座位阔落, 感觉可同朋友详谈的好地方, 但其实原来限时吃2小时~ 所以同主角坐低了, 就快快手剔野食, 都唔等所有朋友到齐~ HAHA~ 熟食先到~ 相中的有炸小福袋, 芝士年糕, 炸猪扒, 炸带子, 章鱼小丸子, 玉子, 鳗鱼, 葱吞拿鱼军舰, 其他熟食都不能尽录~牛柳粒 - 韧韧地, 麻麻地~炸/烧鸡软骨 - 两款都好香口~炸小福袋 - 细细个好精致, 每个炸小福袋下都有蛋黄酱, 一啖一口, 好香口, 好好味~ 就系因细细粒, 唔知入面咩来, 入面系软软林林咁既~ 芝士年糕 - OH~ 好芝士啊~ 好浓郁芝士~ 正~ 但记紧一定要热吃~ 章鱼小丸子 - 其实都几好味架~ 唔系太痴口果种~炸猪扒&炸带子 - 就普普通通, 冇乜特别~烧玉子 - 又系普普通通, 其实即系平时SUSHI上面的玉子咁之嘛~鳗鱼 - 其实都OK, 薄薄地, 都系平时SUSHI上面的鳗鱼咁啰~葱吞拿鱼军舰 - 呢个唔系熟食, 因朋友未到齐, 我同主角最很爱吃, 所以冇等齐人就叫左自己吃先~ 好好味啊~ 旧饭细细旧, 唔系令你太饱, D吞拿鱼蓉好软林, 正

熟食先到~
熟食
牛柳粒 - 韧韧地, 麻麻地~
炸/烧鸡软骨 - 两款都好香口~

章鱼小丸子 - 其实都几好味架~ 唔系太痴口果种~
炸猪扒&炸带子 - 就普普通通, 冇乜特别~
葱吞拿鱼军舰 - 呢个唔系熟食, 因朋友未到齐, 我同主角最很爱吃, 所以冇等齐人就叫左自己吃先~ 好好味啊~ 旧饭细细旧, 唔系令你太饱, D吞拿鱼蓉好软林, 正~
第一转刺身
一放落枱, 实在大家起哂身影相, 好吸引~ 好鲜~
三文鱼&剑鱼 - 好肥美~

螺&赤贝 - 好爽~

带子 - 都好鲜, 不过切得太细太薄片, 比$1硬币还要小, 我地几个叠住几片一齐吃先有口感~
甜虾 - 都好鲜, 不过又系太幼~
油甘鱼 - 印象唔太深, 唔记得咩味~
牛根煮
D牛根好林啊~ 味道有D似平时出面面店, 炆牛根的味道, 味道好好
, 但好似唔太似日本炖牛根的味道~ HAHA~ 港式化了??
SUSHI
我只吃了希宁鱼, 芥末八爪鱼&石涧太卷
希宁鱼寿司 - 太林, 唔够爽, 吃希宁鱼就系想少少爽爽地~
芥末八爪鱼军舰 - 紫菜脆, 饭细旧, 芥末八爪鱼唔太攻鼻, 爽爽地, 好好味啊~

石涧太卷 - 本来咁大旧饭, 又唔太想吃, 但一吃, 原来好多料, 饭唔太多, 唔会令人太饱~
牛肉锅
D牛肉又林又嫩, 底下D菜&洋葱都吸哂味, 汤底虽不是SHABU SHABU味, 但其实都好味, 比SHABU SHABU咸D~

暂到呢一刻, 都仲系谂住第日会再来, 想带其他朋友, 带家人/老公来吃~
好澎湃的刺身~
第二ROUND刺身到, 全盘都好鯹~~~~~~~~~~~~~~

剑身刺身仲要好多根, 旧旧都有~

真系好唔明白, 点解第一ROUND可以咁肥美, 但第二ROUND, 会系咁鯹, 仲要全盘都好鯹, 到底是切枱有鱼鯹味?? 把刀有鱼鯹味?? 定系刺身本身唔新鲜?? 真系好失望~
蟹粥
有D似潮州粥感觉, 味淡淡的~

总括, 如果D食物, 好似第一ROUND 叫的, 我真系真心想再去, 真系想带家人来吃~ 但如果系好似第二ROUND的刺身, 全盘都鯹, 我真系唔敢叫亲朋好友来~ 所以我会明白点解有其他食评会真系弹得咁紧要, 有D又赞好好~
2011-01-19
庆祝纪念