2016-02-10 1111 浏览
阿女派成绩表当日,梗会出街食番餐好。事关阿女考得好,就会当奖励佢;如果成绩未如理想,就当番佢。我同阿女都钟意食日本菜,见Openrice对呢间餐厅嘅评分咁高,即管摸上去试下。因为订位订得迟,所以当日被安排坐下层烧烤吧枱(餐厅入口喺 15楼,要由餐厅内嘅楼梯落一层) 。虽然坐喺烧烤炉前面嘅吧枱,因为餐厅个抽风做得好,所以都唔觉得话好油烟。参考Openrice 啲食家食乜,番过个电子餐牌,睇下前面个炉烧紧乜,再听下厨师同经理嘅推介,陆陆续续叫咗以下各样:个刺身大大话话由落单开始等咗起码45分钟先至蒲头,好彩个刺身冇令我失望,佢嘅用料真系好新鲜,加上件件刺身有番咁上下大件同厚切,所以口感十足;尤其是两只牡丹虾,虾肉够浆口之余,个虾头仲好正,可以用筷子完整咁将个虾脑夹出嚟,极之鲜甜,千祈唔好嘥 系厨师推介。厨师话个鱼鲛要烧40分钟先至会好食。我坐喺个炉前面,睇住厨师将个鱼鲛喺个炉上面搬嚟搬去,反嚟反去,个鱼鲛真系烧咗好耐。个鱼鲛终于上枱,烧咗咁耐嘅鱼鲛啲鱼肉一样系咁滑,啲鱼皮仲好香口添 个特选寿司盛唔系话好特别,但胜在用料新鲜。不过等个寿司仲等得耐过个刺身 呢个牛小排系经理推介,话有

八寸刺身盛
烧油甘鱼鲛
特选寿司盛
汁烧安格斯牛小排
呢个牛小排系经理推介,话有若干件,啱我哋一家人食㖞。牛小排有油脂,烧完嘅肉唔会嚡,仲够香口
八寸海之幸卷
卖相唔错嘅海之幸卷都好有内涵,唔好睇佢细细件,除咗面头见到嘅材料外,下面系唔止得嚿饭,仲放咗其他嘅用料。店员见到我细细啖咁食,就话畀我听要一啖咁将佢摆落口。我又听下佢讲,果然啲味真系好浓,阿女仲好钟意呢个海之幸卷添
盐烧萨摩鸡翼
个人觉得个烧鸡翼好普通,睇唔到有乜特别,起码唔觉得啲鸡肉特别滑先,咁啱我食𠮶只仲有啲过咸添。
烧粟米
烧焗茄子
经理话佢哋嘅茄子唔系一般做法,佢哋做出嚟嘅茄子唔系腍身,会有啲咬口。基于个人喜好钟意腍身茄子,所以八寸嘅做法感动唔到我

可能啲食物处理需时,餐饭食咗超过两个钟。不过几欣赏佢哋嘅服务,无论店员,厨师或经理,都会同啲人客有倾有讲,介绍下自己嘅食物,喺点菜方面亦会畀啲意见。我哋离开嘅时候,经理仲好热情咁由下层送番我哋上上层出口,搞到我有啲唔系几好意思
2016-01-23
八寸刺身盛