2014-08-04
刻骨铭心的劣星期日来个brunch 从来都是一个好选择,最后决定选择了到Opera house这里有头盘,肉食,pasta, pizza同甜品任食,$298一位,加多$130就有无限酒任你饮。先食头盘,有大量cold cut,质数不佳,视觉上系肉,口感都系肉,但偏偏没有肉味。食左小小mozzarella,味道对板,不错不错。头盘吧尚有少量沙律菜以供选择,眼见不太吸引,转战肉食。肉食系惨不忍睹,所有肉陈尸一个架上,肉质也十分老。黎之前系壹周刊见过佢地既宣传,睇到佢地西班牙乳猪好正,所以一心黎试,虽然我唔明白点解一间意大利厅会走去整西班牙乳猪,但见卖相禁吸引,所以决定一试。(附壹周plus cap图)去到只系有肉碎,说好的猪已经唔存在我耐心等候个多小时,佢只系出左一只猪,无错,系一只禁多,全场几十个客人,你出一只猪?有一个外藉厨师周围比人影相,影完先拎去分。我不清楚意大利餐厅煮西班牙乳猪是否有独特既煮食技巧,我只系见到乳猪㶶到黑,厨师重好开心周围拎住比客人影相。等佢做完巡回展影终于可以拎去分啦,此时等分猪既人龙真系长到你唔信,我相信有好多人同我一样未食乳猪。作为等配给的客人,我用我最大的耐
先食头盘,有大量cold cut,质数不佳,视觉上系肉,口感都系肉,但偏偏没有肉味。 食左小小mozzarella,味道对板,不错不错。 头盘吧尚有少量沙律菜以供选择,眼见不太吸引,转战肉食。
肉食系惨不忍睹,所有肉陈尸一个架上,肉质也十分老。 黎之前系壹周刊见过佢地既宣传,睇到佢地西班牙乳猪好正,所以一心黎试,虽然我唔明白点解一间意大利厅会走去整西班牙乳猪,但见卖相禁吸引,所以决定一试。(附壹周plus cap图) 去到只系有肉碎,说好的猪已经唔存在 我耐心等候个多小时,佢只系出左一只猪,无错,系一只禁多,全场几十个客人,你出一只猪?有一个外藉 厨师周围比人影相,影完先拎去分。 我不清楚意大利餐厅煮西班牙乳猪是否有独特既煮食技巧,我只系见到乳猪㶶到黑, 厨师重好开心周围拎住比客人影相。
作为等配给的客人,我用我最大的耐性等,真系重惨过食澳牛。
最后排到,夹上黎既又系肉碎。但今次我好好彩分到小小皮。我拎返位食,食完一啖肉唉左一声,心谂「点解可以禁难食嫁,定我唔识食咋」,我之后要食皮,我今次「唉」得重大声,焦黑的,又韧又苦,此刻我感悟了,我认我又傻又天真,先会信条片。 肉食更外有鱼同鱿鱼须,鱼好老,鱿鱼须不错。 之后食左d配菜,薯仔同烧蔬菜,薯仔系当日餐厅最好食既野。 另外种有pizza risotto 等味道合格。 另外还有 甜品,有tart,gelato
今餐系我人生食自助餐食得最少野既一餐,因为无咩岩我胃口。