今次介绍系一间旧舖系屯门、结业两年后转战葵广嘅人气章鱼烧。以前经友人介绍知道呢间位置非常偏僻,但味道非常好食嘅章鱼烧。当时香港冇咩特别好食嘅章鱼烧,觉得依间系𠮶时全香港最好食,因为佢非常之足料。而今次葵广嘅店主两兄弟系屯门店嘅旧食客,专程拜访旧店主拜师,最后接手将味道重现江湖。-排队🧍🧍🧍章鱼烧都系即叫即制,当日系星期六大约两点,落咗order大概等咗5至10分钟就有,唔算多人,等紧嘅同时两三个食客都等紧。-Menu📋新店而家提供九款口味嘅章鱼烧,比较多人叫系明太子,特别嘅味道有咸蛋黄金流沙、流心玉子,呢两种特别嘅味道成日会卖晒,份量有六粒同八粒选择。如果想试多啲口味可以叫双并加两蚊,但牛乳流心玉子唔可以双并。-1️⃣ 超正啖啖明太子章鱼烧💰33(👅: 7.5/10)非常足料嘅章鱼烧,每粒章鱼烧上面都有超多明太子,再加蛋黄酱、烧汁包围着,明太子有小小鱼籽既香脆口感。章鱼烧外脆内软,烧到有小小焦,温度非常足够,会辣口因为系即叫即制,店舖采用新鲜制嘅面糊,粉浆唔会太稀,唔会食到生生粉浆既味。章鱼够大粒,口感烟韧几弹牙,再加上大量嘅木鱼丝,连同脆脆嘅章鱼烧皮,口感非常之丰富满足。木鱼丝系摆系侧边

排队🧍🧍🧍
Menu📋

1️⃣ 超正啖啖明太子章鱼烧💰33(👅: 7.5/10)
超正啖啖明太子章鱼烧

木鱼丝系摆系侧边几贴心,可以按个人喜好加。
2️⃣ 超浓香黑松露章鱼烧💰33(👅: 7.5/10)
超浓香黑松露章鱼烧

味道唔会太咸,香味几出。
黑松露个酱好香浓,佢既咸香味配章鱼烧几匹配,但系唔会抢走本身章鱼烧嘅味道。
3️⃣⃣ 和风蜜糖芥末章鱼烧💰30(👅: 7/10)
和风蜜糖芥末章鱼烧

芥末有少少微辣,加上蜜糖嘅甜,又甜又辣,不过蜜糖既比例会多过芥末。
酱汁稍多,会令到个外皮无咁脆,会感觉似食酱多过食章鱼烧。
🌟感觉上今次葵广开嘅新店,同我以前喺屯门红桥食到嘅味道有少少分别,始终系拜师唔系同一个人再开店,唯一唔变嘅就系依然咁足料。

店主初为老细,店舖由10月头试业至今,一直听取大家唔同嘅意见去改进,一直有虚心嘅心态去学习,净系呢样我觉得呢间小店就好值得大家去支持,同埋唔好吝啬大家嘅意见,好食嘅就鼓励,或者可以喺佢哋IG反映意见。
前店主有讲过希望大家叫佢哋做𠮶啲叫章鱼烧唔好叫小丸子,因为对佢来讲做法贴近日式𠮶啲叫章鱼烧,台式同港式先叫小丸子,希望新店主可以秉持旧店主嘅执着同坚持,做出香港更好食嘅章鱼烧。
👅味道: 7.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $33 (服务费: NA)

超正啖啖明太子章鱼烧
超浓香黑松露章鱼烧