2018-01-09 21 浏览
今日系中环收工,一个人,七点都未够,又想食拉面。见到呢个拉面店唔洗等位,就谂住入去试下。系中环黎讲,价钱都算可以接受。点餐纸几细心既,可以选小油、面既软硬等。唔系公式化既拉面比你食,呢点其实我系几欣赏。最后点左小辛炙烧豚肉味玉拉面,同埋一枝信州苹果梳打。「正正得正」等左大约十分钟,拉面就黎了,都唔算等左好耐。一黎到就觉得好香!个汤系好浓既猪骨味,而且渗透著淡淡既辣味。食面前,先饮一口汤。系有小小辣既好彩只系点左小辛,而佢个猪骨味比闻起上黎更浓郁,重油脂味,厚厚咁滑入食道。豚肉系油脂、肉分布得好平均,上半部分系油膏,本以为入口会好腻,但又冇,只觉系好浓厚既油香。肉部分好软,唔粗糙,连埋个汤一齐食个好感系会更丰富。先有辛,后再有猪肉香味,整体系几唔错。「五味纷陈」我比较少饮标榜日本出产既野饮,今次呢枝苹果梳打系第一次饮,入口唔系死甜果类而系有淡淡既苹果味,又好似有少少酒味咁,几复杂,似似紧汽酒。叻一个餐厅细心既位系,佢每张枱都放左壶柠檬水,比客人自己斟,唔系死迫你叫野饮,呢点都可以赞下。

「正正得正」

「五味纷陈」