2019-07-19
有位朋友好耐无见,佢系英国summer break返黎,咁就不如顺便食餐晚饭啦。当然,就番朋友就拣返佢区内既餐厅啦。餐厅位处何文田广场之内,非常易揾,装修简约,楼底高,配以柔和灯光,感觉一样蛮舒服。餐厅设置大大个酒柜,摆放了大量红白酒,又架起不少枱灯,一派chill既气氛。店家主张意式创意饮食文化,大大个开放式厨房,厨窗仲有部分制成品作参考,同埋摆放左甜品,相信店主对自己既食物系充满信心。餐厅基本上喺采半自助形式,自己揾位,晌柜枱落咗单,再由店员将食物送上,故无需俾10%服务费。至于菜式包括沙律、全日早餐、主食、薄饼、单点小食、饮品及甜品。店主喜欢主动讲解menu,介绍今日新鲜材料,仲有wine pairing,朋友都话确实几有外国餐厅感觉。咸阳朝露 6‘’ Salted Egg-yolk Black Truffle Pizza $78咸阳原意喺指咸蛋黄,用黎配黑松露黎整既pizza真系第一次食。Mozzarella Cheese 加上黑松露独有既香味就知落得无手紧,每口都好有双重香味,而且仲混有咸蛋黄碎,口感微爽,食得出喺新鲜既,味道同以上两位主角出奇地衬。此外,饼底本身系自制零舍脆
咸阳原意喺指咸蛋黄,用黎配黑松露黎整既pizza真系第一次食。Mozzarella Cheese 加上黑松露独有既香味就知落得无手紧,每口都好有双重香味,而且仲混有咸蛋黄碎,口感微爽,食得出喺新鲜既,味道同以上两位主角出奇地衬。此外,饼底本身系自制零舍脆口,上面洒咗啲红石榴、Baby spinach 增加多一啲口感同味道,令整体味道更加丰富。
虎头虾蚬龙虾汤意粉 $135
呢一道意粉卖相吸引睇嚟都好足料,意粉面铺满虎虾同蚬,酱汁够多又香浓亦打得香滑,唔会越食越「干争争」,整体味道唔错每啖都充满龙虾味既精华。意粉同样系厨师自制,食落有咬口感,唔会好淋身,份量亦唔少,只碟中间位确喺颇深。
至于厨师悉心推介既Sauvignon Blanc用黎配呢道菜既海鲜,效果能够将海鲜既after taste加强,不过前提系海鲜本身系够新鲜既。
朋友都认同呢度既菜式材料系带有mix & match既味道,而效果好比其他集团式西餐厅更用心更好,呢间小店确有独特既生存之道。