2022-08-14
呢个礼拜家姐请客,原本 book咗湾仔某酒楼试怀旧点心及菜式,但大部份成员认为此店质素近年不断下降,最后一致同意改地方,拣咗会展中庭食优质点心,因为有展览,所以中庭通知我哋祇得个半钟头食嘢。一行六人坐港铁去会展,超方便,会场秩序安排得好好,去展览同去酒楼分开唔同入口,一啲都唔乱坐低无耐,我哋就叫齐嘢食,上桌速度亦好快面头舖满金华火腿丝,每碟三件,六个人叫两碟家姐推荐炸得松脆又唔觉油腻,超好食黑松露味突出,野菌新鲜无噏味,皮烟靭,清新可口香口,可惜炸得干咗啲加入颇多马蹄,食落爽口造得极似鱼,加入毛豆做鱼眼,其实系鱼肚加虾胶,鱼肚厚,虾肉弹牙,我钟意佢唔咸,质感丰富,my favor造型似南瓜嘅咸水角,好有创意用紫菜垫底,不过紫菜唔脆,亚妹至爱家姐强力推荐话一碗份量足够两个人食深得亚哥欢心原本叫一碗 ,结果encore多碗饭炒得干身,粒粒分明,初初觉得好食,但再添食觉得稍为干咗少少。中庭signature,卖相靓,薄薄金萡显贵气,虾肉弹牙,食味亦佳甜品叫咗两碟蛋散,松脆唔太甜👌每碟四条,记得影相时,剩番一条整体质素嚟讲,呢度点心系我食过算数一数二高水准嘅,欣赏有创意,当然价钱亦唔算平,但正
坐低无耐,我哋就叫齐嘢食,上桌速度亦好快
蚝皇鲜竹卷
面头舖满金华火腿丝,每碟三件,六个人叫两碟
窝贴小棠菜
家姐推荐
炸得松脆又唔觉油腻,超好食
黑松露野菌饺
黑松露味突出,野菌新鲜无噏味,皮烟靭,清新可口
香口,可惜炸得干咗啲
加入颇多马蹄,食落爽口
巧手凤尾鱼
脆炸南似粿
浓鸡汤稻庭面
家姐强力推荐话一碗份量足够两个人食深得亚哥欢心
原本叫一碗 ,结果encore多碗
中庭鲜虾饺
甜品叫咗两碟蛋散,松脆唔太甜👌
每碟四条,记得影相时,剩番一条
整体质素嚟讲,呢度点心系我食过算数一数二高水准嘅,欣赏有创意,当然价钱亦唔算平,但正所谓一分钱一分货,而家用汇丰咭找数会有九折,推荐一试。