2024-04-19
今日去青衣城探朋友,顺道揾间餐厅谂住食下午茶,路过见到新张不久既「三点三冰室」就入去谂住食个Tea Set ,点知打开餐牌就好惊喜,除了一般茶记食物之外,在茶餐厅竟然有「虾多士」、「炸乳鸽」、「鳗鱼蛋包饭」、「二世祖捞丁」、「铁板餐」等等多款创意美食,引到我流晒口水,唔理咁多一于想食就叫,最多今晚唔食晚饭🤣🤣🕊️▪️妙齢乳鸽虽则话妙龄,但系都几大只,我哋将佢斩半,用手大口大口食最滋味,炸得皮脆肉嫩,啖啖肉又够入味,咸香咸香,更可以沾上淮盐更加有风味🍤▪️芝心虾多士(6件)完全系有酒楼水准,香脆多士配合弹牙既虾胶,再加上流心芝士,在沾上蛋黄沙律酱,大癫咁好食,重点系一啲都唔油,推荐🍛▪️咖哩安格斯牛肉饭咖喱牛腩饭就食得多,配安格斯牛肉咁招积就第一次,首先讲讲咖喱浓香带甜味又香辣,牛肉简直冇得输,入口充满牛脂香又有咬口,而且带浓厚的牛味,咖喱汁捞白饭,简直系一绝🐷▪️焗猪扒饭焗饭做得好亦唔容易,炒饭底炒得好有镬气又有蛋香,焗猪扒厚身,口感弹牙而且够入味,重点系酱汁酸甜味刚好再加上溶化咗嘅芝士,好食🥪▪️奶油多最平民嘅奶油多,亦都系我最钟意食嘅嘢,这里面包厚切烘得香脆,热辣辣配上邪恶嘅牛油和奶油,简单又
🕊️▪️妙齢乳鸽
🍤▪️芝心虾多士(6件)
🍛▪️咖哩安格斯牛肉饭
🐷▪️焗猪扒饭
🥪▪️奶油多
最平民嘅奶油多,亦都系我最钟意食嘅嘢,这里面包厚切烘得香脆,热辣辣配上邪恶嘅牛油和奶油,简单又美味
☕️▪️即磨咖啡(热)
去任何地方我都系要饮斋啡,喜欢即磨斋啡没有带有苦涩味,容易入口但味道浓香
🍹▪️柠檬百香果茶
朋友仔就拣咗呢款茶餐厅少有嘅特饮,柠檬加上百香果的味道,酸咪咪当中多了一份甜美,清爽又解渴