2019-05-31 40 浏览
一家人喺旺角食完晚饭, 想食甜品做宵夜。 但发现旺角闹市系冇咩特色甜品舖。。 行行吓去到油麻地近广华街, 非常之多特色食肆,甜品舖,小食店。。拣咗依间 《粒粒果甜品》。 发现佢嘅特色系把生果用水晶球般嘅物料包裹著, 有特色之余仲觉得几有设计感。<<榴梿星球会芒果汁凉粉>>$45就系呢个水晶球嘅物体, 包住超浓味嘅榴梿肉, 阿囝嘅至爱, 可惜佢阿爸就劲怕榴梿味, 仲叫佢自己坐埋一边食。。 其实店内冇榴梿味 因为都被水晶球包裹著。水晶球质地介乎啫喱同大菜糕之间, 又有啲似蒟蒻, 口感过瘾。 以芒果汁做底味超美味。整体配搭唔会好奇怪, 不过当你食完榴梿之后其他味道唔会太过突出。今晚呢幅图左边八款嘅思慕雪系列Smoothie 都冇。。 唯有叫另一款《龙珠星球红火龙果提子配芒汁西米》$45以生果为主, 火龙果和提子。 仲配上大大块哈密瓜和芒果肉。 芒汁底嘅西米露清新怡人,唔会太甜。👍👍大家share咗个《 香蕉朱古力窝夫》, 窝夫够热 外脆内软, 配上两球云呢拿雪糕和切片香蕉, 一暖一冻, 丰富美味, 淋上嘅朱古力酱亦唔会太甜, 卖相超靓即时加分!老公仲试咗《白雪

榴梿星球会芒果汁凉粉

<<榴梿星球会芒果汁凉粉>>$45

龙珠星球红火龙果提子配芒汁西米

以生果为主, 火龙果和提子。 仲配上大大块哈密瓜和芒果肉。
芒汁底嘅西米露清新怡人,唔会太甜。👍👍

香蕉朱古力窝夫

白雪海底捞配绿茶雪糕

老公仲试咗《白雪海底捞配绿茶雪糕》$41
颜色配搭好鬼靓。 有海量嘅海底椰 ~~ 食极都有 。 非常甜嘅龙眼肉( 系龙眼干唔系鲜龙眼肉 所以味道特浓), 仲有 q弹嘅黑糖珍珠 和 绿茶雪糕, 各款材料味道平冲。由于材料太过丰富,觉得太多嘢要咀嚼,令人 好饱肚嘅一款甜品

小店嘅甜品做得好吃又有心思, 期待下次再来试试佢嘅传统甜品

榴梿星球会芒果汁凉粉
龙珠星球红火龙果提子配芒汁西米