星期六约咗朋友聚旧吹水,我同佢去咗中环行街,期间仲畀我哋发掘咗间高质隐世小店☀️☃️「first crack coffee by Summer Ice」。门面并唔起眼,而且横跨两个舖位,骤眼睇会以为佢系工作室或画廊👀。呢度座位唔多,所以唔会好嘈吵或逼夹,整体气氛好舒服☺️,不过就未必咁易有位啊。小店主打咖啡同特色饮料🥤,同时亦有卖甜品轻食,虽然款式唔算好多,但都足以让人眼花撩乱。可惜嘅系我哋今日晏咗嚟,几款纯素挞经已全部售罄❌。我哋嗌咗三样嘢,夹埋都系二百零蚊,消费其实同连锁咖啡店差唔多,唔算贵啊👍,但成个感觉就写意好多。Sugarcane Cold Brew($70),听「竹蔗茅啡」呢个名就知搞鬼😝,佢以罐装上,再用香槟杯饮,格调十足。从色水角度睇,你唔难发现饮品并非一般咖啡,因为通透度唔高,比较实色。味道带有咖啡嘅香☕️,但就无咗浸苦涩同酸味,而且更有一份凉茶嘅甘凉,成个组合非常特别,令人印象深刻,同时佢亦好易入口,绝对值得一试。Earl Grey Waffle with Earl Grey Ice Cream($75),窝夫造型几精致😍,厚厚两件竖起,外层脆卜卜,内里软熟,食落几爽,唔会
Sugarcane Cold Brew
Earl Grey Waffle with Earl Grey Ice Cream($75),窝夫造型几精致😍,厚厚两件竖起,外层脆卜卜,内里软熟,食落几爽,唔会太腻滞住,但窝夫本身嘅伯爵茶味就唔算浓🧇。相反地,雪糕嘅茶味满泻,每啖食都泛起茶叶香,𠮶种感觉完全唔假,好天然🌱🍨,而且质感仲要超细滑,无得输!
Matcha Affogato
Matcha Affogato($60),改良版嘅阿法奇朵更可爱,皆因我真系唔系咖啡迷,换上抹茶取代咖啡令佢更似甜品,同云呢拿口味雪糕好夹,一冷一热,为味蕾带来刺激。另一边厢,🍵抹茶味好正,甘香醇厚,唔甜唔苦;同时伴旁嘅饼干碎能够提升口感🍪。
题外话,小店节日气氛浓厚,我哋坐喺嘅秘密角落内就摆放咗一大棵圣诞树🎄,空间细细,彷佛有种家的感觉。
呢度就连走廊位置嘅装修都有花上心思,不过餐枱就系面向墙🧱。
总括嚟讲,夏雪各方面都令人满意,饮品同甜点设计充满创意🌟,除咗著重噱头之余,味道亦都好好。店员们好友善,乐于同客人交流,兼且仲介绍咖啡店迟啲会举办工作坊,让爱好者加深对咖啡嘅认识,敬请期待😛。
2021-12-18
Sugarcane Cold Brew