2018-12-15
临近圣诞,聚会嘅节日又到啦!今次就黎旺角依间楼上Cafe聚会😄一上到黎,Cafe 门面简洁,但系入到去布置简约,灯光柔和,环境非常适合大家倾计嘅地方。餐厅都有花心思去设计比较grand嘅餐牌,配合返餐厅环境。Appetizer我地就叫咗一个「带子甘蓝沙律」。黑醋加埋少许生果粒混合一齐食,酸中带甜,成个沙律都食落好Fresh! 带子都好大粒,煎到啱啱好,有鲜味。主菜我地分别叫左两个。第一个系「开边牛油龙虾意粉」。龙虾够晒新鲜,肉质弹牙,不过食落有啲论尽🙈再配埋蕃茄意粉,酸酸甜甜,越食越开胃😋另一个主菜系「经典汉堡」。汉堡包好足料,面包烤到外皮酥脆,肉排好Juicy,牛肉味香浓。另外薯条系厚切,炸到唔太油腻。嘢饮方面,我叫左一杯「竹碳朱古力奶盖」。未与奶盖混合前,我觉得饮紧带少许苦嘅黑朱古力;但混合后,就有啲似饮紧特浓朱古力奶,竹碳味比较少。朋友就叫左「Doux 热水果茶」。有趣的是,餐厅系用虹吸式壶去冲调,感觉新鲜。水果茶不是我地平是饮开有甜度的茶,Doux嘅反而系有淡淡嘅花果香味嘅茶,没有甜度,解渴一流👍🏻最后甜品我地叫左「Matches」。餐厅有花心思去设计整个甜品嘅摆设,十分得意!
餐厅都有花心思去设计比较grand嘅餐牌,配合返餐厅环境。
最后甜品我地叫左「Matches」。餐厅有花心思去设计整个甜品嘅摆设,十分得意!其实甜品系一个白朱古力橙味慕斯蛋糕,甜度刚好,配外撒在旁边嘅曲奇碎一齐食,味道唔错,而火柴则是牛油曲奇。
最后我地食左大概$700 左右,系一个唔错嘅用餐经验👍🏻