2021-03-05
成日喺铜锣湾食饭,真系你吾厌我都厌🥱今次一于吾再系铜锣湾,而系去咗近铜锣湾嘅天后,天后吾算好大,但野食其实都吾少啊~之前都喺戈度帮衬过一啲餐厅,今次同三位朋友揾咗一间几chill嘅居酒屋😆首先试个蟹将军薯仔沙律,原来系由飞鱼籽、薯仔、青瓜、沙律菜制成,对于本身好中意食飞鱼籽嘅我黎讲真系正,数量够多之余又爽口,青瓜都系😆薯仔嘅数量都吾少,好软绵绵,连埋清新嘅沙律菜食几夹的说。呢个菜式都几高级吓😳系黑松露海胆吉列和牛三文浩🐮几样馅都好grand🤤黑松露嘅香气同海胆混合埋一齐又吾会遮咗海胆嘅味道,反而可以更突显海胆嘅新鲜👍🏼吉列和牛本身都算脆,牛肉偏向软稔,牛肉味香浓。吉列和牛同黑松露、海胆呢个组合都几罕见,好新鲜嘅配搭。蟹甲罗烧又点止甲罗烧咁简单😎仲有几件toast~甲罗烧入面有蟹膏、蛋白同埋葱,蟹膏一啲都吾腥,同样系好鲜味😋仲有蛋白嘅滑溜🤍就咁食嫌太dry?侧边早就有4件toast等紧我地享用🤣将头先讲戈几种材料捞匀,再一羹羹摆落toast上面,系好新鲜同脆卜卜嘅口感☺️免治鸡肉棒系我每次去居酒屋都会叫嘅野食,底下仲有蛋黄浆。免治鸡肉棒嘅口感系咬落有一粒粒咁,因为有鸡软骨喺入面,加埋佢本身
免治鸡肉棒系我每次去居酒屋都会叫嘅野食,底下仲有蛋黄浆。免治鸡肉棒嘅口感系咬落有一粒粒咁,因为有鸡软骨喺入面,加埋佢本身淋淋哋系好食嘅☺️沾埋蛋黄浆就更滋味。
脆烧豆腐 $38
骨付肉肠 $38
鸡皮串 $28
好耐冇食脆嘅豆腐,补充吓蛋白质都要食吓嘅😊豆腐有啲位烧得比较焦,除咗呢样野大致上都冇问题嘅。骨付肉肠里面戈条骨头个样真心盏鬼😂🦴味道似鸡肉肠/ 德国肠。鸡皮串真系好邪恶呀🤪炸完之后脆脆哋又真系几好食。
广岛蚝 $58
冬菇 $28
向来都几中意食生蚝,吾知有冇生蚝嘅fans? 😆熟蚝我都中意食,呢度嘅熟蚝表面仲有烧汁,烧汁甜甜哋几惹味,然后广岛蚝里面都新鲜,食落吾会话好腥。
士多啤梨乳酸嘅样整得非常有心思😍就咁睇吾知好吾好饮,个样都厄到人🤪表面系士多啤梨味嘅脆脆,搅匀之后都有好浓嘅士多啤梨味,但稍嫌味道偏甜。
有只🐻🐻喺面咁得意嘅原来系蜜桃乌龙茶,熊熊本身系冇乜味🤣不过外型太可爱,好容易就融化咗大家嘅心~顶层嘅泡沫都有白桃乌龙嘅味道☺️淡淡哋几清新。白桃乌龙茶整体黎讲都吾会话好甜,茶底甘香,白桃部分清甜。