2024-01-17 189 浏览
餐厅环境高雅清新,除咗有室内座位之外仲有露天座位,非常开扬舒适;呢度除咗食物质素高之外,酒类款式亦众多,啱哂我哋呢啲喜欢品酒又喜欢吹水嘅人士今次我哋叫咗👇8 Course Opera Tasting Menu $980 per person😋($1680 per person with French Wine Pairing)1.Parker house /whipped brown butter 自家制面包及黑蒜白豉油牛油,面包超松软又够新鲜热辣,配合黑蒜白豉油嘅独特香味,食完真系再想添食😋,不过要忍住留肚食以下嘅菜式😆2.Hamachi/ caviar仪式感大放送🥰,有专人为你打开个鱼子酱盒,里面除咗有矜贵食材之外,面头仲摆放咗紫苏花及金箔,非常适合打卡;Hamachi系用上关西大阪,至于Caviar当然系西班牙喇,加埋柚子醋啫喱,咸鲜香共冶一炉,味觉及视觉嘅享受🤩3.Abalone /dill /rice cracker米纸系用有机酵母煮过,非常脆香,机煮鲍鱼浓香腍滑又软身,配上清新刁草汁、腌渍萝卜及独特香味嘅食用花,整体非常平衡😋,最欣赏细节位系米纸底与食具用咗醇香浓厚嘅鲍肝酱

今次我哋叫咗👇

2.Hamachi/ caviar

3.Abalone /dill /rice cracker
米纸系用有机酵母煮过,非常脆香,机煮鲍鱼浓香腍滑又软身,配上清新刁草汁、腌渍萝卜及独特香味嘅食用花,整体非常平衡😋,最欣赏细节位系米纸底与食具用咗醇香浓厚嘅鲍肝酱黏住👍

4.Leek and potato soup
大蒜薯仔汤闻落好香薯仔味,味道浓香,质地绵滑细致

5.Threadfin/ ham dashi / lime leaf
马友用昆布腌渍咗一晚,所以鱼皮特别香脆,而肉质亦嫩滑鲜甜,鱼味浓郁,同时配上咸香火腿及鲣鱼昆布做高汤,使得鱼香嘅味道更为突出👍

6.Three yellow chicken (upgrape $280 served for two guests)
搽咗秘制酱汁嘅三黄鸡,鸡皮非常香脆,厨师将多余嘅脂肪去除,所以食起上来完全唔觉油腻,肉质嫩滑爽口,连鸡胸都唔觉得鞋口,而且非常入味

7.Carb/risotto
用上日本七星米,饭粒软硬适中,并吸收哂龙虾鲣鱼汁嘅精华,配合蟹肉及鱼籽嘅咸鲜香,食到尾声都想再添饭😋

8.Petit four
玛德莲贝壳蛋糕 - 放在热石上,并洒上玉桂糖,香气散发,口感松脆,入口仍有暖意,好有幸福感🥰
伯爵茶挞 - 面头嘅蛋白饼非常香脆配合内里香浓伯爵茶酱,食完口腔满溢余韵
玫瑰朱古力 – 入口即溶,非常软滑
可丽露 – 外层焦香,内层松软,口感Q弹

🍾Wellcome Drink
B & G Barton & Guestier Fine Sparkling Wine
清新口感,带橘子味,非常引起食欲