2018-10-31
今日约左好姊妹食饭,佢系甜品🍩发烧友,所以佢带左我去佢公司附近一间新甜品店,一于甜品当饭食😂菓甜品门面虽然细细,但系马会对面,所以好易见到好易去👍🏻佢主打西式甜品,但都有中式糖水,好岩唔同人口味。睇餐牌时,已经发现佢的甜品好有特色,好多系原创,出面揾唔到👍🏻我们一口气叫左4样甜品,系店员极力推介的镇店之宝😋😋😋😋店员仲好细心甘叫我地打卡,因为而家打卡就全单95折👍🏻good deal 1️⃣芝士粟一烧$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️头号必试,非试不可!我们初头以为系牛油烧粟米,但一切开😱居然系芝士蛋糕扮粟米,真身系芝士蛋糕加忌廉芝士,外面的粟米粒系粟米mousse黎,夹埋伴碟的粟米片食,食落真系好重粟米味。蛋糕旁边会有一些爆谷,爆得香脆,带有恰度好处的蜜糖甜美。心思,创意,味道都系一流,特色十足,非常惊喜!2️⃣丝丝入心$64⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我朋友最爱朱古力心太软,一上台就比个精致的卖相深深吸引。由造型设计上,睇得出餐厅都花咗d心思。因为上面的朱古力心太软面头有只朱古力蝴蝶喺上面,好似喺到翩翩起舞咁。瓶口位置有块脆饼, 瓶内有云呢拿雪糕配Oreo饼碎同红莓粒,好似系森林做主题。心太软系上面,所以要切开之后,入面香浓
菓甜品门面虽然细细,但系马会对面,所以好易见到好易去👍🏻
店员仲好细心甘叫我地打卡,
因为而家打卡就全单95折👍🏻good deal
1️⃣芝士粟一烧$58
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
头号必试,非试不可!
我们初头以为系牛油烧粟米,但一切开😱
蛋糕旁边会有一些爆谷,爆得香脆,带有恰度好处的蜜糖甜美。
心思,创意,味道都系一流,特色十足,非常惊喜!
2️⃣丝丝入心$64
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我朋友最爱朱古力心太软,
一上台就比个精致的卖相深深吸引。
由造型设计上,睇得出餐厅都花咗d心思。
心太软系上面,所以要切开之后,入面香浓的朱古力酱流落下面个云呢拿雪糕到,热辣辣既酱配上冻冰冰既雪糕,好像会融化我的心,所以好特别的presentation 手法😍完全系视觉与味觉嘅享受。
3.鲜果菠萝雪葩$52
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我的第二至爱,因为好多水果,好丰富,全部水果都好新鲜够甜。
菠萝雪葩甜甜地酸酸地,好fresh的味道👍🏻好啱当你食完超甜野,刺激下你的味觉!
4️⃣鲜果窝夫伴雪糕$64
⭐️⭐️⭐️⭐️
由于我们甜品当饭食,所以叫左个窝夫。
分量好大,分4件,每件上面有一类型的生果,有芒果,苹果,香蕉和蜜瓜。
中间有好大球云呢拿雪糕,慢慢溶化系件窝夫上面。
本身窝夫整得好香好脆,所以个配搭好好味。👍🏻
5️⃣士多啤梨奶昔$48
⭐️⭐️⭐️⭐️
好真材实料,用左好多士多啤梨来整,所以好浓烈既士多啤梨味!
重点系上面加左cream,搅匀之后令到杯野更滑。
6️⃣一壶洋甘菊香橙$42
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食左甘多甘冻的甜品,饮一杯好暖的洋甘菊解下甜品嘅腻口,而且店员会帮你再加热水去冲多杯👍🏻
总括来讲,呢间餐厅每样甜品都好有心思,同一般甜品店不一样,会好有惊喜,而且味道都好好,甜品爱好者又多个潮圣圣地。
餐牌⬇️