ATUM🌸 出名由甜品师即席创作既甜品画🎨一次过满足晒视觉味觉感官..最后仲有得亲身体验创作!店空间唔大.. 只可以容纳十几人 .. 想试既记得要预先订位btw好有系屋企厨房既感觉 (当然屋企的厨房系细N倍啦XD)十几位客人一齐围住中间既甜品师... 除左欣赏到自己个份甜品外, 同时亦可以欣赏埋其他甜品师既作品💗准备就绪的甜品师们 : )~~IMPROVISATION🌸HKD$348/two, HKD$522/three今日既welcome drink系Strawberry juice🍓坚系岩晒岩岩行街行到劲热出晒汗既我地..😆消暑的感觉~甜品画既底色有黑, 白, 灰3种颜色拣~~ 我地拣左型格既黑色😎(btw呢位就系我地今日既甜品师啦~~ 风格统一::: 型😎😎)甜品画既制作, 同时亦系甜品师既即兴随心作.. 所以每一次,每一幅画都系独一无二既创作🎨甜品师熟练咁吱上唔同颜色既朱古力浆::白色系椰子味🥥紫色系香芋味💜💜💜(!!!!!!)而红色就系车厘子味🍒再加系面既 系唔同水果味既糖粉: ) 口味分别系士多啤梨,芒果同蜜瓜~闻得到好大阵味... 不过食就唔系太食得出😂另外 甜品师再放上
准备就绪的甜品师们 : )~~
Welcome drink: Strawberry juice
坚系岩晒岩岩行街行到劲热出晒汗既我地..😆消暑的感觉~
甜品师熟练咁吱上唔同颜色既朱古力浆::
闻得到好大阵味... 不过食就唔系太食得出😂
另外 甜品师再放上红桑子同蓝梅, 为成份甜品再增添水果既清新!
IMPROVISATION for two
见到呢4大件啡色 貌似猪红既(🤣) 其实系朱古力布甸黎~~
口感非常顺滑: )
IMPROVISATION for two
之后甜品师会再插薄薄的朱古力脆片系面~ 我朋友超级钟意块脆片!! 因为... 真系好脆lol
不时揾到水果既纵影 : ) 呢一堆系菠萝干!🍍🍍
(后面红色一堆的是Raspberry脆米)
不过成份甜品最最最清新同开胃既一定系柑桔味啫喱💛酸味够出, 超开胃同解腻!!
IMPROVISATION for two
Matcha mochi🍵🍵烟韧的口感~ 但面头的抺茶粉..好似比我整跌晒了....(´◒`)
另外其实甜品师仲加左好多好创新口味既甜品入去呢:::
椰子焦糖奶冻🥥
青苹果奶冻🍏
蜜糖焦糖脆脆🍯<--呢个我地食唔停口,,, 系女仔都会钟意既口味!!☺
创作甜品画既尾声 亦都系一个重头戏::
利用-196°液态氮进行急速冷冻制作雪糕❄❄💎
用呢种方法制作而成既雪糕系特别绵密同顺滑🍦
一共试左2种口味呢☺Strawberry Sorbet酸酸甜甜的很消暑🍓
另1款系特别的竹炭朱古力雪糕🍫呢只味更加感受到软滑既口感!!
(温提:: 唔好挂住影相唔记得左佢系雪糕黎丫...会溶架...)
⭐登登登登完成了!!⭐
最最最后..甜品师完成画作后🎨会比4支唔同味既朱古力浆客人自行创作🌈为呢幅画作增添个人色彩: )
IMPROVISATION for two
"Friendship Forever"系我地写的.. 好像也不错吧☺
p.s.紫色的香芋酱超好味呀好想成支要晒佢呀💜💜💜

食完呢一餐既感觉..系除左卖相靓之外, 亦都好欣赏店家对食材配搭既用心❤
系包2杯饮品架.. 我地拣左Yuzu juice & Raspberry and strawberry Tea
Yuzu juice
Raspberry and strawberry Tea
btw.. 想分享少少 上网揾资料既时侯发现..
ATUM✨既意思..其实系埃及文"创造"既意思
觉得成幅甜品画真系好match "ATUM"呢个字.. 因为呢个满足到你视觉味觉 同时又有得比你参与创造过程既概念
正正就系ATUM既最大价值
(呢排个人好多废话呀🙊🙊)

如果大家想追求 比"食"再上一个层次既体验..推介你黎ATUM😊
2018-06-08