2015-11-05
前日同朋友放工六点几就想食甜品 放松下之后见到呢间D甜品成日都好有创意所以就决定左去呢间到食啦!我最钟意系呢个开放式厨房既吊灯 超靓! 右边仲有个详细版既MENU 讲解左D甜品既主要材料同构思本MENU 整得好似本杂志咁! 我同朋友叫左两个甜品同一个新出既半熟芝士挞第一个系 Oasis (椰子奶冻+菠萝慕丝/ 伯爵红茶奶冻/ 特浓朱古力慕丝) HKD 68首先我系比佢既外表吸引左既见到佢用试管黎PRESENT呢个甜品好特别另外 我食完仲发现三支试管系由「淡味到浓味」左至右食! (纯属系个人认为 )最左边系 椰子奶冻+菠萝慕丝呢个combination几特别 味道几清甜 特别系食完菠萝慕丝会好开胃 中间系 伯爵红茶奶冻 我最钟意系呢支试管上面有d泡泡好得意 同埋奶冻既口感唔错重点系佢有浓郁既伯爵红茶味 唔淡唔浓 系我最钟意最右边系 特浓朱古力慕丝我觉得呢个太重口味 第一啖食落去有种浓得要合双眼既感觉对于我黎讲 呢个太甜第二个就系 栗香紫薯山 Chestnut & Purple Sweet Potato Mountain (HKD 65)叫呢个又系完全比佢个外表同「紫薯」两字
之后见到呢间D甜品成日都好有创意
所以就决定左去呢间到食啦!
见到佢用试管黎PRESENT呢个甜品好特别
另外 我食完仲发现三支试管系由「淡味到浓味」左至右食!
(纯属系个人认为 )
最左边系 椰子奶冻+菠萝慕丝
「头」系云呢拿雪糕
「发饰」系糖片
「身体」系紫薯
佢呢个设计真系好特别 同好有创意
我同朋友都觉得 粟子蓉加紫薯 或者 紫薯加云呢拿雪糕 一齐食系最正!
同埋佢个紫薯同粟子蓉都好香浓 好岩D紫薯控架!
不过我就觉得云呢拿雪糕太普通
如果系转做其他口味 例如豆腐味雪糕 可能会更加正!
第三个系近期好兴既「半熟芝士挞」
流心芝士挞
但系里面都系好流心 同埋个挞皮好实 唔会好易散晒