2022-11-15
#joyfood_尖沙咀竹青亭 (尖沙咀)📍尖沙咀金马伦道48号中国保险大厦1楼A及B号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一开始因为餐厅名所以留意到 之后比图片嘅摆盘所吸引 咁啱适逢restaurant week赢家周 就嚟试试 今次三个人嗌咗三set lunch ($148 +10% pp) 有一个前菜 一碗餐汤 一个主菜 一个甜品 一杯嘢饮 真心好抵食😗摆盘好靓 不过台太细碟太大 搞到有时放唔落要赶住食 或许餐厅可以对出菜时间作少少调整🤥━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 Appetizers 🥗🐟 日本拖罗吞拿鱼腩蓉冰菜沙律 ▶︎ 睇摆盘就觉得非常用心❤ 切成正方体嘅粉红菜头同圆圆一粒粒嘅酱汁做点缀 中间就系吞拿鱼蓉同罗汉果蓝莓啫喱 配上米脆同沙律菜 ▶︎ 吞拿鱼蓉质感软糯 可以食到少少吞拿鱼碎同筋 调味偏清淡 有淡淡吞拿鱼嘅油脂味😮▶︎ 罗汉果蓝莓啫喱质感好软 系入口即溶 带有酸酸嘅味道 单独食好开胃 不过觉得同吞拿鱼唔系好夹🤔▶︎ 第一次食冰菜 上面好似有一粒粒嘅水珠咁 口感好特别🤩 至于红菜头质感有啲似白萝卜 两者都系冇特别调味 食紧
竹青亭 (尖沙咀)
📍尖沙咀金马伦道48号中国保险大厦1楼A及B号舖
🥗 Appetizers 🥗
🐟 日本拖罗吞拿鱼腩蓉冰菜沙律
▶︎ 第一次食冰菜 上面好似有一粒粒嘅水珠咁 口感好特别🤩 至于红菜头质感有啲似白萝卜 两者都系冇特别调味 食紧菜嘅本味
好味指数:●●●●○
🥬 每日厨师推介新鲜沙律
▶︎ 加咗烟三文鱼嘅凯撒沙律 正常发挥 酸酸咸咸几开胃👌🏻
🫕 是日餐汤
▶︎ 似南瓜忌廉汤 不过因为南瓜味唔出所以都唔肯定🤔 入面应该仲有薯仔碎洋葱碎𠮶啲
▶︎ 个人认为汤嘅质感有啲太稀 可以更加浓稠🤏🏻
🥘 Main 🥘
🍛 香煎带子法式香草酱干瑶柱高汤意大利饭配海虾肉
▶︎ 加咗香草酱变绿嘅意大利饭😗 上面有一大个带子海虾分量不少 应该有六七只 至于饭入面仲有蘑菇 亦都见到干瑶柱同松仁点缀 不过饭嘅分量就唔多
▶︎ 味道唔错 香草酱嘅味道唔算太出 整体有淡淡嘅鲜味🤟🏻
▶︎ 饭嘅质感尚算唔错 唔会过于软烂或夹生 不过觉得饭粒可以再有嚼口啲🤔
好味指数:●●●●○
🐟 西京烧比目鱼配鱼蓉薯蓉,关东煮萝卜,飞碟瓜,腌秋瓜,炸羽衣甘蓝 (+$28)
▶︎ 鱼肉口感好好😋 一切就碎 肉质唔会太干 亦都唔会好硬 不过味道就食唔出系西京烧 只系有淡淡嘅鱼味
▶︎ 配菜整体都不过不失 尤其钟意鱼蓉薯蓉😉 鱼肉同薯仔意外地好match 食上嚟系顺滑嘅薯蓉加上一丝丝鱼嘅口感 有鲜味又唔会盖过薯仔味
好味指数:●●●●◐
🥩 炭烧牛肩,配酸忌廉腌肉风琴新薯,韭菜蓉 (+$98)
▶︎ 店员冇问要几成熟 上到嚟感觉都有六七成熟 个人认为牛肩嘅话可以rare啲🧐
▶︎ 牛肩肉偏紧实难咬 不过牛味都几重吓 配嘅汁冇乜特别味道 不过有淡淡咸香
▶︎ 风琴薯薯仔味浓郁 不过个人觉得可以再脆身啲 酸忌廉同烟肉味道都唔够浓🤨
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🧁 Dessert 🧁
🍠 皇牌番薯糖水遇上Tiramisu (+$28)
▶︎ 摒弃咗酒同咖啡嘅元素 其实我都唔知称唔称得上Tiramisu🧐
▶︎ Cream cheese有浓郁嘅姜味 爱嘅人应该好爱 不过我有啲顶唔顺😅 番薯泥偏甜 不过番薯味够出👌🏻 上面有蜂巢焦糖脆脆做点缀
▶︎ Tiramisu整体cream cheese沾嘅比例颇多 食上去口感偏厚重亦偏甜 脆脆就系嗜甜嘅人先会钟意啦🫢
好味指数:●●○○○
🍰 本店精选烘焙甜品
▶︎ 印象唔太深刻 净系记得系一种慕斯 加上消化饼底
▶︎ 慕斯顺滑甜度不高 反而消化饼底太过甜 而且整体层次比较单一
好味指数:●●◐○○
🧉 Drinks🧉
🍹是日特饮
▶︎ 又系唔记得咗具体有咩 不过甜度冰度唔可以调校 所以个人觉得太甜😢
好味指数:●●◐○○
🍸人生总会遇上几粒山楂 (+$24)
▶︎ 山楂为基调 除左山楂酱之外仲食到山楂果肉 不过虽然山楂系酸 但系略嫌甜度都系有啲偏高
好味指数:●●●◐○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 6月中(午餐)
快乐指数😋: ⑥⑨/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌕🌗
环境: 🟦🟦🟦⬜️⬜️
服务分: 🔆🔆🔆🔅🔅
再访意愿: ❤️❤️🤍🤍🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: restaurant week已经结束啦 不过大家都可以试吓餐厅嘅其他菜式
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐厅 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐厅 #竹青亭
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#fusion #cafe #打卡 #Tiramisu #比目鱼 #牛肩 #吞拿鱼 #沙律 #意大利饭