2023-07-24
🖤黑白配⚪️又到科學園搵食,上網見到呢間造型創意嘅中菜於是book嚟試下,真心有驚喜😍裝修方面傢俬用了木枱,牆上一大幅色彩繽紛嘅畫印上香港特色風景同人事物,枱與枱之間闊落,而且樓底高絕不壓迫,好適合一大班朋友食飯傾計成餐飯無論係食物賣相同味道都感覺到餐廳落咗唔少心機🧡盆栽冰菜 $58冰菜插咗喺啲冰入面,賣相真係好似一個盆栽😚 冰菜口感爽口,凍冰冰同芝麻醬嘅味道十分夾,仲有種食緊小老闆紫菜嘅感覺😂爆汁乳鴿 $68雖然乳鴿唔算好多肉,但真係爆曬汁,一路食一路流,好juicy,個皮燒得好脆添!牛油果蝦春卷 $48食物上晒枱之後打完一輪卡先去食,都可以熱到辣親條脷🤪 食得出超級新鮮炸起,炸皮又薄又脆!牛油果creamy,做春卷呢個配搭絕配松露懶人雞叫得懶人雞,就係因為雞已經去晒骨起曬肉,首先係一層炸好咗嘅薄脆皮,下面少少似手撕雞口感,撈咗少少青瓜等等嘅配菜,松露味十足🧡氣鍋雞 $70雞湯由茶壺裝住,自行將湯浸落一個小杯入邊,有創意好好玩😆湯頭奶白色,入口是十分濃郁嘅椰子味,推薦👍鹽焗蟶子一碟大約8隻,每隻好肥美啖啖肉😽 而且打開後有好多汁流出嚟,勁鮮味!田園炒花青苗 $78🖤黑白配⚪️係第一次食呢
成餐飯無論係食物賣相同味道都感覺到餐廳落咗唔少心機🧡
盆栽冰菜 $58
爆汁乳鴿 $68
牛油果蝦春卷 $48
松露懶人雞
氣鍋雞 $70
雞湯由茶壺裝住,自行將湯浸落一個小杯入邊,有創意好好玩😆
湯頭奶白色,入口是十分濃郁嘅椰子味,推薦👍
鹽焗蟶子
田園炒花青苗 $78
🖤黑白配⚪️係第一次食呢種花青苗,賣相似青瓜BB,食落爽脆,配上彩椒同菇,炒得好有鑊氣
烈焰菠蘿炒飯 $128
職員會係菠蘿🍍外皮點火,整個炒飯就係集娛樂打卡一身🤣
炒飯以瑤柱蛋白做基底,再配上菠蘿,菠蘿肉好多,所以每一啖飯都係酸酸甜甜好開胃😍
貓山榴槤 $42
好鬼cute唔捨得食😂 佢主要係mosse嚟,好香榴槤味,仲有少少斑蘭味添
柚子花精凍
仔細睇有幾朵食用花放咗喺果凍入面,做得好精緻🥹
柚子肉佈滿成個果凍,真材實料,好fresh!
白桃烏龍/菊花普洱 $28
🖤黑白配⚪️連樽裝冷泡茶都想讚一讚👍好香茶葉味,白桃同菊花味亦都好出,真心高質!
除咗食物質素高之下,職員都好helpful,係一間🖤黑白配⚪️會回頭嘅餐廳☺️