2021-12-21
今日想同朋友两个去叹茶,所以就试左呢间有唔少好评既点心专卖店,门口见有装修几怀旧,环境都几干净卫生,我地两点去到,竟然平日呢个钟数都坐满人,咁我地应该无拣错店舖好有怀旧feel,简单得黎都几抢眼坐低就睇下有咩点心食,发现都几多款,选择都唔少,有好多款点心都好想试最我地点左一个饭,六个点心,饱到上心口猪唛流心奶黄包系我最想食,因为佢个外型真系好可爱好吸引,唔试都唔得,唔好以为佢得个样,一咬就爆晒馅,流沙奶黄好香好滑,中意流沙包既绝对值得一试之后食左蜜汁叉烧肠,佢一上菜就香喷喷,仲要d叉烧多到凸晒出黎,足料到咁真系良心之作,肠粉外皮够滑够薄,叉烧每啖都会食到鲍汁鲜竹卷以为普普通通无咩特别,点知一咬先发现入面有肉,配鲍汁好惹味,咁既价钱除左有质素仲好抵食下次一定要encore 最惊喜系灌汤饺,竟然真系有鱼翅,唔系用粉丝扮真系一大旧鱼翅伴灌汤饺一齐上,汤饺入要有虾有蟹柳有肉,好足料,汤系精华所在,睇落好清但味道好浓,而且重点系无加味精,配少少醋吊味已经好好饮,我地一人一啖好快就清左,好正蟹籽烧卖皇都系无得弹,虾好大粒又爽口弹牙,猪肉半肥瘦,配合得好好,最欣赏系可以点两粒或四粒,一般去酒楼人少想
店舖好有怀旧feel,简单得黎都几抢眼 坐低就睇下有咩点心食,发现都几多款,选择都唔少,有好多款点心都好想试 最我地点左一个饭,六个点心,饱到上心口
蟹籽烧卖皇都系无得弹,虾好大粒又爽口弹牙,猪肉半肥瘦,配合得好好,最欣赏系可以点两粒或四粒,一般去酒楼人少想食都要局点四粒,呢度有弹性,抵咁多人帮衬
雪山叉烧包水准都唔差,外型同一般酒楼差唔多,值得提系好在佢d馅唔会加好多好多酱扮足料,因为食过有d酒楼加太多酱,整到面包层冧晒唔好食,有时唔系落重手就好食
最后咸鱼肉饼饭到左,以为佢一盅饭得两匙羹饭好快食晒,点知佢竟然系厚厚既肉饼仲要有一大碗饭肉饼配咸鱼好香,我地两个人食到好饱好饱下次想饮茶食一盅两件就再黎食,仲有炖汤都好想试