2016-12-08
点心系我地由细食到大,对于我地香港人系普通不过既食物,但其实系国际上有好多外国人黎到香港都会慕名而来试一试,试过系外国同当地人倾计讲香港食物时佢地都知道咩系DimSum,当有外国朋友黎到,我都会带佢地去试一试呢种广东食物。如果大家食点心食到有的闷既话,我今次都可以推介下呢间比较与别不同,包括佢用料同做法都可见呢间餐厅勇于创新同尝试,正好适合我呢种食点心食到闷既人,可以对点心有种新鲜感。而呢间餐厅视之为「点心之艺术」。门口已经好有圣诞气氛虾饺皇$17第一次黎食当然要有虾饺同烧卖,先讲虾饺,皮好烟韧,容易咬开,入面成只虾好爽。烧卖皇$17而烧卖就咁睇图其实唔觉实物原来比较大粒,啖啖都系肉味而且保留原有肉质同口感。流沙包$21至于流沙包黎到因为我无即时食,到发现时已经有少少漏气,但外皮仍然好松软入面奶黄味好浓,但记得唔好放太耐,唔系凉左入面,就唔流沙。灌汤饺$24印象中比较少见既系灌汤饺入面竟然放左虫草花,即时感觉增加营养价值,而汤本身味道都好入味。煎堆仔$25原本以为煎堆仔入面空心,一咬先知入面加左奶皇,虽然刚刚已经食左奶皇包,但再一次食到奶皇味都系觉得非常正。芥末汉堡$31今次我觉得最具
门口已经好有圣诞气氛 虾饺皇$17
第一次黎食当然要有虾饺同烧卖,先讲虾饺,皮好烟韧,容易咬开,入面成只虾好爽。 烧卖皇$17
而烧卖就咁睇图其实唔觉实物原来比较大粒,啖啖都系肉味而且保留原有肉质同口感。 流沙包$21
至于流沙包黎到因为我无即时食,到发现时已经有少少漏气,但外皮仍然好松软入面奶黄味好浓,但记得唔好放太耐,唔系凉左入面,就唔流沙。 灌汤饺$24
印象中比较少见既系灌汤饺入面竟然放左虫草花,即时感觉增加营养价值,而汤本身味道都好入味。 煎堆仔$25
原本以为煎堆仔入面空心,一咬先知入面加左奶皇,虽然刚刚已经食左奶皇包,但再一次食到奶皇味都系觉得非常正。 芥末汉堡$31
今次我觉得最具创意系芥辣牛肉汉堡,用中式馒头中间夹片菜加块汉堡再加芥辣酱,做法似外国既Burger,但保留返中式点心一盅两件,细细件容易食既传统,可以讲系中式同西式点心混合体,芥辣同牛肉既配合都系味道方面好突出,值得推介俾朋友。 焦糖炖蛋$19
最后加个焦糖布甸做甜品,细细杯但蛋味够浓。