2021-03-23
好耐都未试过一盅两件 突然良心发现 捉阿妈去饮午茶做个孝顺女先 阿妈提议去利满皇宫 横掂我未食过 一于试下先利满皇宫畀我第一个嘅感觉真系好似入咗皇宫咁 楼底好高 地方好大 图片的环境只是冰山一角 天花吊住华丽嘅水晶灯感觉富丽堂皇地方够大座位够多 完全唔需要等位 平日午市茶价九蚊位 除咗有特价点心之外 重设计咗一啲优惠组合 亦有小菜及炒粉面饭提供 食物选择都几多样化我就最怕烦 亦有选择困难症 所以优惠组合最适合我点左个大师傅推介$228 有点心 有个菜 仲有个蒸饭先来碧绿鲜虾烧卖四只 打破传统一般嘅黄色烧卖 反而用咗绿色嘅外皮 味道同平时嘅烧卖完全冇分别 不过外观上系几吸睛嘅 烧卖好大粒 猪肉好有弹性 仲有阵阵嘅冬菇香味 即叫即蒸非常高水准紫薯流沙虾球 好特别嘅一款点心 充满创意 创意得嚟又好食 紫薯波波外层铺满 满粗粒砂糖 口感脆又甜 中间是软熟烟韧的紫薯蓉 核心是流沙奶黄 三重口感 值得一食虾饺皇四粒 虾饺大粒馅料非常足料 食到粒粒虾肉 味道好鲜浓汤鲜竹浸菜苗 浸菜嘅汤底好鲜甜 食番个菜顿时觉得肠胃舒服晒 除咗白菜仔之外仲有木耳及鲜支竹 是一个健康的配搭金银蒜龙趸头腩蒸饭 呢个饭真系
虾饺皇四粒 虾饺大粒馅料非常足料 食到粒粒虾肉 味道好鲜
金银蒜龙趸头腩蒸饭 呢个饭真系好好味 我觉得可以四个人食 份量超多的 我同阿妈两个我根本食唔晒 仲可以打包添 龙趸鱼片肉质厚又滑 鱼皮的位置烟韧 胶质重 重点系一啲鱼腥味都冇 反而食到好重嘅蒜香味 用咗荷叶垫底 米饭吸收了鱼片的精华 还吸收了荷叶的香味 个饭香到不得了
最后仲单点咗个蒸排骨 我觉得呢度啲点心 大件夹抵食 仲要样样热辣辣 妈咪果然好推介