2021-03-29
❀ 珺 #中环 ❀❗️创新中法fusion素菜 蒟蒻虾分分钟弹牙过真虾❗️——————————————————呢间新开嘅中法素食餐厅最近颇有名气!以前一向唔食素菜嘅我,眼见近来越来越多新花款,慢慢地爱上!呢一间更将素菜整得越嚟越精美,而且素肉像真度都几高,绝对系素食者嘅天堂!即使唔太钟意食素,嚟到呢间都应该会OK😆我自己觉得佢嘅味道都几独特,有种西式嘅摆盘但系深透煮中菜嘅味道,例如罗宋汤味嘅gnocchi🤯。餐厅装修唔算好高贵,但座位宽敞舒适,价钱都算合理。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 蕃茄芝士千层 (3/5)仿制意大利前菜,都算常见。芝士蕃茄互相夹住,系咁多道当中相对普通🙈。.☞ 日本南瓜盅 $98 (4.2/5)虽然等咗一段时间,到食晒先送上🤣但呢个真系好好食!南瓜盅超级稠身,简直系南瓜酱咁,香甜浓郁,喜爱南瓜嘅人一定会钟意。然后个南瓜肉都炖到好淋,最终成个南瓜食晒,好味💖!.☞ 千丝素虾配日式纯素蛋黄酱 $128 (4.3/5)呢个超有惊喜🤩!虾系用蒟蒻整成,分分钟弹牙过真正嘅虾。颜色仲整到非常像真,唔讲系素都真系未必分得出。包住香脆嘅面条拎去炸,香脆可口。表面仲有啲纯素蛋黄泡沫,虽然味道就唔算
❗️创新中法fusion素菜 蒟蒻虾分分钟弹牙过真虾❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 蕃茄芝士千层 (3/5)
仿制意大利前菜,都算常见。
芝士蕃茄互相夹住,系咁多道当中相对普通🙈。
☞ 日本南瓜盅 $98 (4.2/5)
虽然等咗一段时间,到食晒先送上🤣但呢个真系好好食!
然后个南瓜肉都炖到好淋,最终成个南瓜食晒,好味💖!
☞ 千丝素虾配日式纯素蛋黄酱 $128 (4.3/5)
呢个超有惊喜🤩!
包住香脆嘅面条拎去炸,香脆可口。
表面仲有啲纯素蛋黄泡沫,虽然味道就唔算好强烈,但绝对有看头!
最后底下仲有少少薯蓉(?)(带点椰子味)同埋少少酸酸地嘅酱汁,特别又好💖!
☞ 绣球菌马铃薯丸子 $138 (3.9/5)
个汁有啲似罗宋汤,有少少甘笋南瓜嘅甜味,配上大量绣球菌,富有中式味道,但居然同西式嘅马铃薯丸子几夹。
好少喺香港食到马铃薯丸子,而且要好食绝对唔容易。呢度嘅丸子真系烟烟银银,好好咬,又挂汤,唯独系稍嫌有少少粉感,不过整体而言都算唔错👌🏻。
☞ 纯素芝士蛋糕 $68 (3.5/5)
依个就有少少跌眼镜🥺。
个口感有少少奇怪,同平时软滑嘅芝士蛋糕唔同,反而有啲似莎莉蛋糕嘅冷冻芝士蛋糕版本(唔知大家有冇食过),系冰感较重,有少少似食紧雪条咁。
而且再有少少柠檬青柠味,觉得怪怪地。
☞ 生磨莲子露 $68 (3.7/5)
平时芝麻糊花生𠮶啲都饮过,但好似系我第一次饮莲子露🙈。
未能作出比较,但觉得味道浓郁嘅,而且磨微得细滑,以中式甜品来讲都算唔错,不过就唔算好有惊喜或者印象深刻。
——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 3.7/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 4/5
✨再访兴趣: 3.8/5
💞整体来讲
几欣赏佢哋嘅概念,将素食融入喺法国煮法当中,的确几独特,亦将素食嘅等级提升,更能推广素食文化👌🏻自己觉得佢哋嘅蒟蒻素虾的确几有惊喜,其他地方从未试过,非常弹牙。不过某部份尤其系甜品就相对普通,推荐熟食多啲!