2018-07-11
黄埔呢个地方,最近都声名大噪,大家都发现红磡黄埔呢区都好多好野食,加上起埋港铁站,大家都纷纷黎觅食。但其实系未有港铁站前,黄埔就已经系一个成熟既小社区,除左可以满足居民既日常生活外,仲有小型既黄埔商场,其中黄埔美食坊,就有好多中高级既美食选择喇! 今次我地好想食中菜,就黎左比较有信心保证(大集团比较多分店吧),名馆Ming Bistro,试一试佢既质素!闲日等左几张枱就可以入座了,客人都很多,我地被安排坐左张位于角落的四人枱,都算宽阔!入座后,店员主动为我地加茶,系麦茶,带有阵阵浓郁既小麦味,闻落清香简朴,饮完令人心旷神宜,感觉好舒服,打开胃口,准备食餐丰盛既晚餐! 前菜方面,我地叫左「京川汁秋葵 $48」,京川汁,混合北京同四川既风味,酸酸的,又带点辣味,加上外皮爽口、内里黏稠既秋葵,确实系健康又适合夏天既小食! 之后再叫了「五仁口水鸡 $68」,个汁辣度适中,微辣已经好开胃,鸡件好幼嫩,食落好滑,好快就比大家抢食一通了! 「黑金流沙包 $48」卖相好吸引,有一种型格时髦既感觉。墨黑色既外皮,加上金光闪闪的点缀,彷似用画笔在包上作画。咬落去奶黄马上倾出,造出流沙效果,香甜又绵密既流沙
「黑金流沙包 $48」卖相好吸引,有一种型格时髦既感觉。墨黑色既外皮,加上金光闪闪的点缀,彷似用画笔在包上作画。咬落去奶黄马上倾出,造出流沙效果,香甜又绵密既流沙奶黄馅,满溢口腔,大有满足感!
「银湖天鹅酥 $58」卖相赏心悦目,酥皮油而不腻,十分松脆,内里有微甜既紫薯蓉。天鹅头颈都是用面粉制成,可以进食,不过谁会舍得食呢!
终于来到主菜的环节,「石锅鲍鱼鸡粒炒饭 $98」用石锅上菜、够哂新鲜,能够保存饭既热度,香味十足,配上浓味既鲍鱼粒,令炒饭更上一层楼,我地食到赞不绝口!
「虾球蟹子银丝煲 $68」虾球够弹牙,蟹子加上粉丝,咬落去卜卜脆,好有口感,十分足料,粉丝吸哂海鲜的鲜味,再用黎捞饭食,味道一流。
「金银蒜蒸娃娃菜 $58」娃娃菜煮至软腍,味道鲜甜,加上惹味的蒜容一齐蒸,更能突显娃娃菜的鲜味。
「黑松露炒带子 $108」呢道菜价钱比较贵,都有佢既道理!带子大大粒,煮得刚刚好(最怕带子煮得太老,失去弹性),咬落去十分弹牙爽口,配上黑松露,西兰花吸尽松露的野香味,整个菜立即升华。
美中不足既菜肴会系「砂锅焗小黄花鱼 $58」味道太重,导致黄花鱼太咸太浓,未能品尝鱼最原本的鲜味。
总括以言,食物价钱合理,比一般小菜馆贵,但物有所值,品质出众,菜式创新、环境都好舒服。一家大细/ 4-6位朋友一齐黎,就最适合不过,推介!