2017-12-24
所谓三军未动粮草先行,识咗十年嘅好兄弟话要请我食饭贺我唔使揸兜,有得做大爷梗系奉陪啦,全盘佢话事我等食,拣呢间嘅原因佢话个名够诱人㖞,果然大家都系男人。个场嘅位置虽则都系尖东好易去,不过都兜咗一圈先揾到,个招牌又真系唔太显眼。门口见到外卖自取个价钱都几吸引,唔知好唔好食。入到去会见到啲鱼,感觉比放一片片嘅鱼生新鲜得多。喺尖东开餐厅做埋酒吧都系好平常嘅事,卖酒水比卖食物仲好揾啊。既然呢间餐厅食日本野,餐牌用返日式绘画都系好合理嘅。先嚟个沙律清清肠胃,见佢个蟹肉蟹籽沙律写明系用QB sauce而唔系mayo,姐系由卡夫奇妙酱变成日本用料?就睇下有咩特别。个沙律份量就较少,庆幸佢无加大量嘅QB酱落去,好惊啲餐厅落大量沙律酱然后啲菜出水变晒白浊液,呢度嘅沙律就无呢个问题。虽然蟹肉份量唔多,个兜亦令我有啲密集恐惧,起码啲沙律菜够清爽唔会老,合格有余。麻甩佬聚会肯定有酒,见到日式四极呢个名就相当有趣,究竟有边四极?睇返材料有抹茶、冧酒、wasabi、清酒、菠萝汁同毛豆,夹得埋嫁?系时候要冒险喇。倒出嚟果然系泛绿色,闻落去已经有wasabi味,不过饮落又唔辣㖞,首先会感受到wasabi嘅辛,之后会有
门口见到外卖自取个价钱都几吸引,唔知好唔好食。
入到去会见到啲鱼,感觉比放一片片嘅鱼生新鲜得多。
既然呢间餐厅食日本野,餐牌用返日式绘画都系好合理嘅。
麻甩佬聚会肯定有酒,见到日式四极呢个名就相当有趣,究竟有边四极?睇返材料有抹茶、冧酒、wasabi、清酒、菠萝汁同毛豆,夹得埋嫁?系时候要冒险喇。倒出嚟果然系泛绿色,闻落去已经有wasabi味,不过饮落又唔辣㖞,首先会感受到wasabi嘅辛,之后会有菠萝嘅甜,同时带咸甜感觉又唔差,有惊喜㖞!
剑鱼腩刺身就食得多,用嚟做香茅橙汁剑鱼腩?会唔会晒咗啲材料嫁?睇相片佢个做法接近泰式,侍应话啲剑鱼腩浸过柠檬汁加橙汁,食落去又真系酸酸甜甜几醒胃。同刺身比煮过嘅剑鱼腩少咗啲爽口但滑溜依然,加上香茅炸蒜等材料又几香口。
原之味火焰卷有几火焰?我仲以为系好辣,原来餐厅系碟嘅两旁加咗易燃液体,然后点火,呃like一流。材料除咗面头旧火炙三文鱼仲有辣味吞拿鱼做馅,更有鱼子酱,食落辣度唔高但个味就几出,不过就有啲掩盖咗三文鱼同吞拿鱼嘅鲜味。
日本餐厅叫刺身是常识吧?小小地拣咗个最平嘅刺身拼盘,上枱嘅刺身同餐牌写嘅有出入,用料好似升咗级,既然佢畀得我我就真系唔客气喇。最前面嘅系鲣鱼刺身,香港就比较少见,食落去似鲭鱼秋刀鱼咁味道带微甘,肉质较绵软,平时食惯鲣鱼干,估唔到刺身味道都唔错。甜虾同油甘鱼鲜美;带子味道清甜,口感结实弹牙。最值得一提系件拖罗,嫩滑之余仲入口即融,实在令人感动。
最近藜麦相当盛行,但我仲未食过只知佢又系咩健康食品(通常健康等于唔好食),见到佢有海胆藜麦意粉,断估有海胆味道差极有限挂,可以一战。个意粉用咗扁意粉,就更能够挂酱汁。意粉食落去就相当浓郁够咸香,似乎系用咗日本嘅海胆酱做酱汁,当年我都靠佢嚟送白饭悭钱。不过有一个唔好处,就系令原条嘅海胆嘅甜味唔够突出。
见到呢个蓝莓鸭肝柚子雪葩咁奇特嘅组合,真系好难唔柯打一客,话晒都系两个极端嘅食物,夹得埋嫁?唔食唔知原来真系得,煎咗嘅鸭肝其实唔算肥腻,而且外层仲保持到香脆,柚子雪葩自然系清新怡人,两者都可以入口即融成一体,呢个正反两极咸甜组合非常出色,我同朋友都由黑人问号变成感叹号。
未入嚟之前以为呢度只系卖大路日本菜,估唔到佢系卖创新口味,更估唔到佢又真系做得唔差,个鸭肝雪葩都真系大胆得嚟又好食真系城市惊喜﹗