2024-03-08
土瓜湾其实有好多饺子店 🥟 不过要揾一间出色嘅就真系唔容易啦😲😲 最近去咗土瓜湾呢一间饺子店 佢哋嘅舖位唔系超级显眼😳 不过我想讲真系好好好好好食🫶🏻🫶🏻 一啲都冇夸张😭😭 佢哋嘅饺子系我食过最正同埋最有创意嘅🤩😼佢哋个名都真系几有霸气 叫做饺撚掂 🥟🥟 真系好掂😎😎 嘢食选择都多 唔单止净系饺子 仲有小笼包、糖水、粉面等等😎 连啲嘢饮都都特别足料同埋好饮😼😂.🐷原味小笼包 $32/3只小笼包味道都唔错 一口咬落去里面有热辣辣嘅汤汁😂😂 整体嚟讲都算系皮薄馅靓🤔.🐷黑金流沙奶黄寿桃 $10/个见到呢一个包我点都一定会嗌 因为我好钟意食黑金流沙包😂😂 虽然外表睇落平平 但系里面嘅蛋黄内心真心OK🫶🏻 食嘅时候小心啲因为我一搣开就已经爆汁..睇嚟呢间舖头好钟意整啲爆汁嘢😂 大家唔好着白色衫去食😂😂😂😂 但好好食🫶🏻🫶🏻🫶🏻.🐷小心爆汁牛肉煎饼 $38/2个又来啦 又系爆汁…😂 一咬开真系好澎湃 咁样爆咗啲汁出嚟…😂😂 阿妈同我好无奈 好彩净系整到张枱 成张枱都系牛肉汁 我哋又自己抹返嘅🫨 牛肉感觉都几好 👍🏻 牛味够香😬 而且煎得啱啱好 里面唔会嚡飒飒 加上本身就好多肉汁 所以真系好Jui
🐷原味小笼包 $32/3只
🐷黑金流沙奶黄寿桃 $10/个
🐷小心爆汁牛肉煎饼 $38/2个
又来啦 又系爆汁…😂 一咬开真系好澎湃 咁样爆咗啲汁出嚟…😂😂 阿妈同我好无奈 好彩净系整到张枱 成张枱都系牛肉汁 我哋又自己抹返嘅🫨 牛肉感觉都几好 👍🏻 牛味够香😬 而且煎得啱啱好 里面唔会嚡飒飒 加上本身就好多肉汁 所以真系好Juicy
🐷椰香荔芋腊肠香菇饺 $29/4只
呢个系我第一次食呢一款味道嘅饺子 🥟 冇谂过芋泥物体都可以摆入去一只饺子里面😂 真心好食 饺子皮亦都煎得香脆 又唔会㶶左🤣 里面嘅腊肠都几香香 不过如果再多啲腊肠应该会超级正🫶🏻
🐷 XO酱翠玉瓜带子虾仁饺 $33/4只
XO酱简直就系神来之笔✏️ 大大咁样提升咗虾仁嘅味道 非常之香 虾仁被切成粒 不过仍然食到虾肉鲜 弹牙可口🦐 而且呢一个味道令我相信佢哋嘅饺子都系好新鲜 XO酱摆喺饺子里面根本唔可以冷藏咁耐😂 所以可以推断得出佢哋啲饺子系🥟正嘅🫶🏻 而且口感非常丰富 又有菜又有肉 仲要系我最钟意食嘅翠玉瓜😂
🐷热竹蔗茅根红萝卜马蹄水
冇谂过一杯嘢饮都咁足料 其实我真系以为好似平时啲纸包嘢饮𠮶啲咁样 🤓🤓但系成杯嘢份量都几多 饮落去甜甜地又唔会过甜(亚洲人对于甜嘅嘢最好嘅评价)
🐷腐竹薏米莲子清心丸糖水
食清心丸唔一定要去九龙城嘅 估唔到一间卖饺子嘅舖头都有好饮嘅糖水 真心味道啱啱好😝 真系唔会超级甜 感觉身材实料 超钟意食腐竹🤓 清心丸咬落去好爽口有嚼劲😎
呢间真系唔系普通饺子店 🥟 而且啲价钱都唔贵 开喺土瓜湾好方便小编可以经常落去帮衬一下 🤣 如果可以再多啲分店相信一定做得起 因为真心好味😝
饺撚掂
📍土瓜湾马头围道马头围道187号地下2至4号舖
#吃货日常#香港#日本菜#茶餐厅#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #土瓜湾 #土瓜湾美食 #隐世美食