2017-04-23
今晚放工肚饿,黎到荃湾兆和街充斥著连锁快餐点、米线、茶记。难得见一间系食点心,而且店面光鲜亮丽,即刻要试试⋯叫左好多款点心,有唔少仲系第一次食既自创点心,加上平均点心$2x一款,都算系合理价钱。1行4人;叫左好多正点:脆皮虾肠粉$ 29好特别的肠份,难得虾肠是用上新鲜下,好有虾味,接著会咬到脆口卜卜脆包著虾和肠粉皮一齐吃,滋味满分鲜虾炸云吞$ 19个馅(虾肉)嫩滑不过同一般云吞出面油分较多,食落香脆好食,加上鸡酱实是好吃!鹌鹑蛋烧卖 $21一粒烧卖有一整粒鹌鹑蛋,第一次食,有够过瘾好吃,配上鲜味猪肉,料靓又抵食👍🏻黑松露芝士蟹子灌汤包 $38这款创意点心又是自创点心,喜爱「芝」味朋友不要错过,有手掌心大size嘅嘅灌汤包,啖啖充满香浓芝士味,但食到尾有点漏。 白灼油菜心 $16这菜心鲜甜,不油腻且份量多,叫一份增加食物纤维黑松露凤眼饺 $29又是第一次食有松露味的虾饺,虾的份量多,上面有黑松露同蟹籽,卖相好吸引。可惜美中不足是饺皮蒸的时间久了,入口饺皮较淋。新鲜爽口,灼得啱啱好!酱皇蒸凤爪 $18一般连锁酒楼嘅凤爪蒸得过时会皮骨分
1行4人;叫左好多正点:
脆皮虾肠粉$ 29
白灼油菜心 $16
这菜心鲜甜,不油腻且份量多,叫一份增加食物纤维 黑松露凤眼饺 $29
又是第一次食有松露味的虾饺,虾的份量多,上面有黑松露同蟹籽,卖相好吸引。可惜美中不足是饺皮蒸的时间久了,入口饺皮较淋。 新鲜爽口,灼得啱啱好!酱皇蒸凤爪 $18
一般连锁酒楼嘅凤爪蒸得过时会皮骨分离卖相欠佳,睇得出依个凤爪系即叫即蒸,卖相吸引,酱汁唔会过咸凤爪入味,垫底花生好淋好入味
流沙奶黄煎堆仔 $20
这是我的推介美食,一笼有三粒,热辣辣脆卜卜好香芝麻味既外皮外脆内软,炸得好香喔,流沙咸蛋奶黄馅流哂出黎。又冇油腻的味道,咬一啖,我比足💯