2016-12-15
集邮一向兴趣唔大,不过,以前年轻无乜能力去依度𠮶度,所以,有朋友去外地旅游,就梗会麻烦佢哋寄张明信片返嚟留个念,故此,收收埋埋唔少明信片。不过,依家互联网加上智能电话嘅发达,越嚟嚟无人愿意寄名明信片,取而代之就喺whatsapp发过嚟嘅风景相。早前晌友人FB见到依间「香港邮意」咖啡店,好得意,又可以叹靓啡,所以,揾晚收工过嚟迤吓。果然,由门面到里面,都充斥着明信片及航海依两个主题。虽然,餐厅位处后巷,条巷亦有啲污糟,感觉上确喺有点输蚀,不过,走进店内,唔单止地方大,楼底高,座位都唔会排得好逼,感觉宽敞惬意。点餐后,再周围参观吓,入门口左边墙上及天花都挂满好多明信片,而右方更有个摊位摆咗好多明信片作贩卖,当中不乏本土色情。此外,门口嘅舢舨、航海地图、帆船模型……等等,餐厅主题嘅摆设。一大张餐牌,底面两页,前面印晒所有食物,包括沙律、小食、饭类、意大利粉及数款全日早餐。另一面就喺饮品及甜品,包括各种咖啡、生果梳打及热花茶。餐牌可能有啲沉闷,但水吧上方嘅黑板,以唔同色情嘅粉笔写晒餐厅各种食品、饮品,就显得醒神。由于餐厅采用半自助形式,晌出面柜位点餐后,就由店员送上,不过,要清水、其他调味料、
平时晌咖啡店首选喺鲜奶咖啡,今回改饮玛琪雅朵咖啡,喺一份浓缩咖啡再加一小羹奶泡,店员送上咖啡时讲咗句话如果觉得浓得滞就冲过杯俾我,我当佢喺讲笑。玛琪雅朵细细杯,咖啡味确喺好浓缩,但入口无想像中咁苦涩,咖啡香嘅余韵长。 姜饼人拿铁 $48
友人同我一样都喺喜欢饮鲜奶咖啡,所以,拣拿铁,但佢话未试过加入姜汁嘅拿铁,故一于要杯姜饼人拿铁。拉花图案线条细致,奶泡打得绵密,撞入浓浓咖啡好均匀,所以,口感细滑平衡,喺杯极有水准嘅拿铁。
以忌廉汁煮好嘅意粉,再加上一撮黑松露酱,所以,食时需先捞匀,幽幽嘅黑松露香,随意粉嘅热力散发。啲意粉煮得啱啱好,有咬口,挂满忌廉汁,黑松露味香我嚟唔会太抢,而带子呎吋属大呎码,几鲜甜爽口,唔似雪藏货,可惜得3粒就梗唔够喉啦! 黑椒牛仔骨饭 $78
睇落份量颇大,牛仔骨亦唔少,不过,牛仔骨其实属骨多嘅肉,所以,肉地唔多,亦有少少过韧;但喺,配上炒饭底,算做得有诚意,而已,个黑椒汁好惹味,内里加入好多洋葱粒,捞饭一流。 焦糖雪糕香蕉窝夫 $78
老友都算喺窝夫「粉丝」,见食完正餐都仲有虚位,点多客窝夫叹吓,窝夫有两款口味,一喺就香蕉,一喺就杂莓,但亮点喺伴上Movenpick雪糕,我哋拣咗前者,因为焦糖喺小弟嘅心水口味。 窝夫无乜花巧,方形一大件过,睇得到香蕉经过焦糖化,一大球雪糕球衬住,卖相不俗。至于味道如何,Movenpick雪糕确喺一份保证,雪糕幼滑富奶香,焦糖味十足,更混入杏仁粒,而香蕉够熟又有焦糖味,更估唔到雪糕底下添加咗啲消化饼碎,增加多咗啲口感。唯一挑剔喺窝夫虽则软熟,但蛋香比较弱。 同场加映,猫星人四围走,目测店内有两只猫,一只啡白,一只全白,成晚走嚟走去,擒高擒低,爬入厨房,又走出大厅,百厌到不得了,几难先见佢定定哋被我影番一张相。 好钟意「香港邮意」个环境,因为舒服好迤,同朋友饮杯咖啡,食件蛋糕,倾吓偈都喺非常爽嘅事。不过,睇匀都唔见有蛋糕套餐之类,再向店员查询,原来喺有啲Afternoon Set,配蛋糕、沙律或小食,款款都喺$58,跟餐饮,喺晏昼迤选。 逢星期一,咖啡仲有买一送一,咁下次我识边日落嚟帮衬。 依度嘅咖啡无疑喺好出色,食物亦具质素,上次晌尖东嘅My Little Coffee已经觉得喺一间好唔错兼有个性嘅咖啡店,今次嚟到香港邮意,同样有个性,绝对喺间有能力力争上游嘅咖啡小店。