2018-08-23
最近日本菜喺香港越嚟越流行,所指嘅并唔系连锁寿司店或者系居酒屋,而系一啲价钱稍贵菜式较为精致同埋高质嘅厨师发板。今日有机会嚟到红磡呢一间日本料理店,除咗厨师发板之外当然仲有部份散叫亲民日本料理。食物选择唔算少,而对于日本料理几乎唔拣饮择食嘅我,呢一晚点左一个晚市套餐、鳗鱼饭同埋牛肉稻庭乌冬。晚市套餐包含嘅食物种类繁多,刺身、烧物、炸物、前菜、寿司同埋甜品。一个人食可能会多,如果两个人share,再另外加点其他小食,就系比较完美嘅配搭。.前菜-沙律不过不失,胜在用上新鲜清爽嘅沙律菜,配上粟米粒同埋车厘茄,加埋惹味香口嘅芝麻酱,简单之余又达到开胃效果。.刺身4款-甜虾、拖罗、吞拿鱼同埋鲷鱼或者好多人都钟意拖罗嘅肥美油脂,或者系吞拿鱼嘅多汁肉厚。而我却钟情甜虾刺身,除咗因为佢蛋白质高,油子较低,感觉健康之外,佢嘅蛋牙质感,系其他刺身比唔到嘅,而且我会形容甜虾嘅甜味系比较清纯,由佢单一种味道所发出嚟。当然整体四款刺身都多汁肉原,肥美新鲜。.烧物-酱油烧银雪鱼简单将银雪鱼轻轻一煎,火候达到,时间掌握刚好,外皮香脆,肉质仍然嫩滑。酱油汁提升咗银雪鱼嘅香口;重点系鱼唔腥,一口接一口,马上就KO。.寿
前菜-沙律 不过不失,胜在用上新鲜清爽嘅沙律菜,配上粟米粒同埋车厘茄,加埋惹味香口嘅芝麻酱,简单之余又达到开胃效果。
刺身4款-甜虾、拖罗、吞拿鱼同埋鲷鱼
烧物-酱油烧银雪鱼
寿司六件-当中最喜爱非帆立贝刺身寿司莫属。 帆立贝肉厚鲜甜; 寿司饭嘅酸度调配刚好;饭唔会好松散,而且大细适中,方便客人品尝。
炸物-天妇罗 简单的天妇罗其实绝对花过心思。主角明太子炸虾云吞天妇罗,饺子皮包着明太子鲜虾油炸,咬下去除了脆口之外,馅料十足; 伴碟方面,将面条油炸,简单,但看得出诚意!
甜品-士多啤梨雪糕 味道味道其实不错,略嫌外观较为逊色,雪糕份量不大,而且没有装饰。
鳗鱼饭 $250 用日式便当盒装住嘅鳗鱼饭,份量都唔算好细。鳗鱼嘅大小算系覆盖到饭嘅八成,而且佢有两件。鳗鱼算系肉厚大件,煎过嘅鳗鱼格外焦香,涂上左烧汁,就更加惹味。日本珍珠米嘅饭软硬度适中,口感细腻。附送嘅面豉汤汤料十足,亦都唔会好咸。
牛肉稻庭乌冬 $150 图中所见嘅乌冬, 服务员细心咁为我地分成两碗。乌冬口感弹牙,吸取左乌冬汤底嘅浓郁味道,令原本已经味道浓厚嘅乌冬更上一层楼!牛肉有好几片,选取嘅牛部位合适,所以好软腍。洋葱京葱显刀工,切得好纤幼。
餐厅环境宽敞舒适,被安排坐厨师前面嘅高桌,可以望到厨师嘅制作过程,亦都有所交流;价钱虽然稍贵,人均消费大约$500,但系食得出用料上盛,同埋新鲜。
俗语有云:「辛苦揾嚟志在食。」间中嘅奢华其实都系一种生活嘅享受。